Rabarberkaka med mandelmassa

Rabarber och mandelmassa, grym kombo i en vårig kaka som du bakar i långpanna eller springform. Passar perfekt att frysa in för att ta fram till alla mysiga skogsutflykter eller spontanbesök.

4416
4416

En rektangulär rabarberkaka med pudersocker

Rabarber och mandelmassa, grym kombo i en vårig kaka som du bakar i långpanna eller springform. Passar perfekt att frysa in för att ta fram till alla mysiga skogsutflykter eller spontanbesök.

steckad linje

 Ingredienser

  • 100 gram margarin
  • 3 dl växtmjölk (jag använde osötad sojamjölk)
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl socker
  • 100 gram riven mandelmassa
  • 5 st rivna bittermandlar
  • 3 rabarberstänger
  • En näve mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en bakform med mandelspån.
  3. Riv mandelmassan.
  4. Smält margarinet i en liten kastrull.
  5. Blanda ner sojamjölken i margarinet och låt sedan vätskan svalna något.
  6. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver, salt, socker i en bunke.
  7. Riv ner bittermandlarna i bunken.
  8. Tillsätt därefter margarin- och mjölkblandningen ner i vätskan.
  9. Vänd runt ingredienserna med en slickepott.
  10. Tillsätt mandelmassan och rör runt så att allt blandas.
  11. Häll ut på en plåt, jag använde en rektangulär form med måtten 20 x 30cm.
  12. Tvätta (skala eventuellt) rabarbern och skär i 5 cm långa stänger. Placera ut på kakan.
  13. Baka av i ca 30-35 min, kolla med en baksticka att kakan är klar.
  14. Låt kakan svalna helt och hållet i rumstemperatur, plasta därefter in den och låt den vila ett dygn.
  15. Servera med en klick vispad grädde (t.ex. Alpros vispbara ”Airy & Creamy”).

En rektangulär rabarberkaka med pudersocker

Text, bild och recept: Gaashud