Jordgubbspaj med mandelmassasmul

Receptet räcker till två mindre pajer, jag använde två pajformar som mäter 11 cm i diameter. Vill du göra en normalstor paj så gissar jag på 2-2.5 liter jordgubbar och att du gör 3-4 satser smuldeg. Ju mer smulor desto godare paj.   Jordgubbspaj med mandelmassasmul   Smuldeg 1 dl vetemjöl 50 gram riven mandelmassa …   Läs mer

2228
2228

Bild på jordgubbspaj med mandelmassasmul i en vit form med vispgrädde ovanpå och skivade jordgubbar.

Receptet räcker till två mindre pajer, jag använde två pajformar som mäter 11 cm i diameter. Vill du göra en normalstor paj så gissar jag på 2-2.5 liter jordgubbar och att du gör 3-4 satser smuldeg. Ju mer smulor desto godare paj.steckad linje

 

Jordgubbspaj med mandelmassasmul

 

Smuldeg

  • 1 dl vetemjöl
  • 50 gram riven mandelmassa
  • 50 gram smält margarin
  • 1/2 tsk bakpulver
  • Börja med att smälta margarinet.
  • I en bunke, riv ner mandelmassan och blanda med vetemjöl och bakpulver.
  • Häll i margarinet (som nu hunnit svalna något) och blanda ihop till en smuldeg.

Jordgubbar

  • 12-14 jordgubbar
  • 1 msk potatismjöl
  • 1/4 dl strösocker
  • Skölj, snoppa och skiva ner jordgubbarna i formerna.
  • Blanda potatismjöl och socker i en skål.
  • Fördela sockerblandningen över jordgubbarna.
  • Häll 1 dl smuldeg över respektive pajform.
  • Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 25-30 minuter.
  • Servera med vispad grädde (t.ex. Alpro, GoGreen eller Carlshamn) och några skivade jordgubbar.

TIPS! Den smuldeg som blir över (om det nu blir något över) kan du fördela över en mindre plåt och låta gräddas i ugnen de första 10 minuterna, använd därefter detta som strössel ovanpå grädden.

TIPS IGEN! Smaksätt grädden med 1 msk koncentrerad flädersaft (eller ett par droppar fläderessens), riktigt smaskigt vill jag lova.

Text och bild från Gaashud.