Frostiga saffranskakor

Klassiska julkakor i all ära, men ibland är det kul att kunna bjuda på något annorlunda som ändå går i julens tecken. Den här frostiga saffranskakan till exempel. Med sitt krispiga, vita och krackelerade yttre döljer den ett mjukare saffransgult gudomligt innanmäte. Superenkla att göra, svårt att misslyckas med. En nybörjares kakdröm med andra ord. Var god njut!

1966
1966

saffran-front

Recept, bild och text: Gaashud

Klassiska julkakor i all ära, men ibland är det kul att kunna bjuda på något annorlunda som ändå går i julens tecken. Den här frostiga saffranskakan till exempel. Med sitt krispiga, vita och krackelerade yttre döljer den ett mjukare saffransgult gudomligt innanmäte.

Deg

  • 2 1/4 dl strösocker
  • 3/4 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
  • 1 tsk vaniljextrakt eller 1/2 tsk vaniljpulver
  • 3/4 dl växtmjölk
  • 1 kuvert saffran (0.5 gram)
  • 1 tsk krossade linfrön eller hela chiafrön
  • 4 1/4 dl vetemjöl
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda strösocker, olja, vanilj, växtmjölk, saffran och linfrön i en bunke. Vispa ihop.
  3. Sikta ner mjöl, bakpulver och salt i bunken.
  4. Blanda ihop tills du får en deg som du känner går att forma till bollar. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om du tycker degen är för lös.

Att rulla kakorna i

  • 1/2 dl strösocker
  • 1 dl florsocker
  • Eventuellt 1/2 dl sesamfrön

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke.
  2. Skopa ur en klick deg (valfri storlek), forma den någorlunda rund och rulla den i sockerblandningen.
  3. Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugn på 175 grader i cirka 18 minuter.