Ananasmangokokospaj

Ananas är gott. Mango är gott. Kokos är gott. Paj är bäst. Kombon är episk. Gnam gnam. Pajdeg (hämtad från Vegan Pie in the Sky) 5 dl vetemjöl 1/2 tsk salt 200 gram margarin 5 matskedar kallt vatten 1 matsked äppelcidervinäger Knåda ihop vetemjöl, salt och margarin med händerna tills du får en sandig massa. Tillsätt vinägern i vattnet och häll sedan i vätskan i degen, en matsked åt gången tills du får en lagom konsistens, menat att degen håller ihop. Dela degen i två bitar och låt vila i kylen. Kavla ut den ena halvan och lägg över i...

1830
1830

paj-620x463

Ananas är gott. Mango är gott. Kokos är gott. Paj är bäst. Kombon är episk. Gnam gnam.

Pajdeg (hämtad från Vegan Pie in the Sky)

  • 5 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 200 gram margarin
  • 5 matskedar kallt vatten
  • 1 matsked äppelcidervinäger

Knåda ihop vetemjöl, salt och margarin med händerna tills du får en sandig massa. Tillsätt vinägern i vattnet och häll sedan i vätskan i degen, en matsked åt gången tills du får en lagom konsistens, menat att degen håller ihop. Dela degen i två bitar och låt vila i kylen. Kavla ut den ena halvan och lägg över i en pajform (jag körde på en 24 cms form). Förgrädda på 175 grader i 10-15 tills pajdegen blir gyllenbrun. Tag sedan ut formen.

 

Fyllning

  • 1 hel skalad ananas hackad i mindre bitar
  • 1 hel skalad mango hackad i mindre bitar
  • 0,5 dl riven kokos (eller färsk om du får tag på det)
  • 1 dl socker (gärna någon brun variant)
  • 1 tsk kanel
  • Saften från en lime

Ta fram en stekpanna och häll i sockret, kanelen och limejuicen. Värm på så att allt socker smälter och du får en brun något mer, än vatten, trögflytande vätska. Häll i ananas, mango och kokos. Frukten kommer att släppa en hel del vätska och målet med att steka frukten är att vätskan ska förångas och att du får en något krämigare konsistens på fyllningen, tänk marmelad.

Låt svalna några minuter och häll sedan över fyllningen i pajskalet som du redan förgräddat. Kavla ut den andra halvan av degen och här väljer du antingen att lägga över hela pajdegen som ett lock (tänk typiskt amerikanska pajer) eller som jag gjorde, ett fint rutnät. In i ugnen igen och grädda tills locket/rutnätet blir gyllenbrunt. Servera ljummen med glass eller vaniljsovs.

 

Recept och bild: Gaashud