Flodhästen gillar verkligen vatten

Du har säker sett hur flodhästar ligger under vattnet med bara ögon och öron ovanför ytan. Det är för att flodhästar har så tunnt och känsligt skinn, de skulle bränna sig om de gick omkring i solen hela dagarna. Foto: David Gouverneur Flodhästarna gillar verkligen att vara i vatten, de brukar ofta ligga tillsammans med sin flock i en flod i Afrika. De kan till och med dyka ner och gå på flodens botten! De kan vara under ytan i flera minuter utan att andas. Men eftersom de är dåliga på att simma, så har de hellre fötterna på botten....

30914
30914

Du har säker sett hur flodhästar ligger under vattnet med bara ögon och öron ovanför ytan. Det är för att flodhästar har så tunnt och känsligt skinn, de skulle bränna sig om de gick omkring i solen hela dagarna.

Foto: David Gouverneur

Flodhästarna gillar verkligen att vara i vatten, de brukar ofta ligga tillsammans med sin flock i en flod i Afrika. De kan till och med dyka ner och gå på flodens botten! De kan vara under ytan i flera minuter utan att andas. Men eftersom de är dåliga på att simma, så har de hellre fötterna på botten. Låter det konstigt? Titta på filmen här, så ser du hur det ser ut:

När de sen äntligen kommer upp ur vattnet så blåser de ut vatten ur näsborrarna och viftar glatt med öronen.

En annan rolig sak är att se hur flodhästar bajsar. De ligger i vattnet och snurrar på sin svans så att den sprider ut bajset åt alla håll i vattnet. Bajset blir sedan mat och näring till fiskar och småkryp som lever i floden. Ät Bajs!

Flodhästar föder även sina ungar under vattnet. Om det kommer en krokodil eller något annat farligt djur så klättrar ungen upp på mammans rygg för att ta skydd.

När en noshörning vill tala om att den är störst och starkast så spärrar de upp sitt enorma gap. De har faktiskt det största gapet bland alla däggdjuren i världen. I sitt stora gap har de stora tänder som hanarna ibland använder för att bråka med varandra. Ibland händer det att flodhästarna skadar sig när de bråkar så med varandra.

Foto: James Hearn

Framåt kvällen när det är lite svalare och mörkt så tar sig flodhästen upp ur vattnet och upp på land för att beta gräs i månskenet. Varje flodhäst har då ett eget område som den vaktar noga. Det är inte värt att försöka komma nära, en arg flodhäst springer lika fort som vi människor, fast att den är så stor och tung.

Kan du gissa hur mycket en vuxen flodhäst måste äta varje dag? 50 kg växter!

Flodhäst har ett roligt namn på engelska, man kallar dem för hippopotamus! Men ofta säger man bara hippo.

Här kan du se ännu en film om flodhästar och hur de lever: