802

Pyssel och foto: Karin Schaefer / Pysselbolaget

Papier-maché är ett billigt och tåligt material. Det har används till att skapa föremål i flera tusen år, bland annat i Kina och Egypten. Du kan göra superfina påskskålar i papier-maché genom att doppa tidningspapper i tapetklister. Kanske kan det bli en skål till påskgodis?

Du behöver:

  • tapetklister, antingen färdigköpt eller så kokar du ihop eget enligt receptet längre ner på sidan
  • tidningspapper rivet i remsor
  • en bra skål att använda som form
  • plastfolie
  • hobbyfärg
  • filt- eller kartongbitar till öron
  • lim

Tips!

En kan använda en ballong som form istället för en skål, men bra att veta är att ballonger ofta ändrar form beroende på temperatur. Det kan orsaka sprickor i pappret. En skål är en stabil och stadig form.

Gör såhär:

1. Ställ skålen upp och ner och täck den med plastfolie. Placera skålen på en oöm yta.

2. Doppa tidningsremsorna i klistret. Täck skålen med en remsa i taget tills hela skålen är täckt. Det är kladdigt, men kul!

3. Låt klistret torka över natten och lägg sedan på ett par lager till.  För att skålen ska bli stabil behöver du upprepa det 4-5 gånger.

4. När du har lagt på remsor i några omgångar och låtit det torka kan du försiktigt lossa papier-machéskålen från formen för att se att den är tillräckligt tjock.

5. Vill du jämna till kanterna på skålen är det lättast att göra det med en sax. Rita först ut en linje på skålen, då blir det lättare att klippa rakt.

6. Måla skålen med hobbyfärg och klistra fast öron i filttyg eller kartong. Små runda ögon gör du lätt genom att använda änden på en grillpinne som pensel.

Tadaa, skålen är klar!

Tapetklister

Tapetklister till papier-maché går att göra av saker du har i köket. Klistret går faktiskt att äta, även om det inte är så gott, och det är både barn-, miljö- och plånboksvänligt.

Du behöver:

  • 4 dl vatten
  • 1/2 dl socker
  • 1 1/2 msk potatismjöl
  • en kastrull
  • något att röra med

Tänk på att ta hjälp av en vuxen när du använder spisen.

Gör såhär:

1. Blanda hälften av vattnet med potatismjölet i en skål. Rör tills alla klumpar försvunnit.

2. Koka upp resten av vattnet tillsammans med sockret i en liten kastrull. Så fort sockret löst upp sig drar du av kastrullen från värmen och rör ner potatismjölsvattnet. Rör hela tiden.

3. Ställ tillbaka kastrullen på värmen, men se till att röran inte börjar koka. Den ska bara nästan koka. Rör hela tiden tills röran har samma konsistens som en kräm. Då är klistret klart!

4. Häll upp klistret i en burk och låt den svalna. Med ett tätt lock håller klistret i nästan en vecka.