Fantasidjur?

I Australien finns ett djur som ser ut som om man plockat ihop lite delar av olika djur och satt ihop. Det kallas näbbdjur och ser ut ungefär som en utter med en bäversvans och anknäbb. Näbbdjuren är fascinerande på flera olika sätt. Dom kan röra sig nästan lika bra på land som i vatten. Med hjälp av sin näbb kan dom känna av vibrationer vilket hjälper väldigt mycket när man letar efter föda på botten och dom jagar oftast med ögonen stängda. Trots att Näbbdjuret är väldigt fredligt så kan det försvara sig själv om det behövs. Hanen har...

12866
12866

I Australien finns ett djur som ser ut som om man plockat ihop lite delar av olika djur och satt ihop. Det kallas näbbdjur och ser ut ungefär som en utter med en bäversvans och anknäbb.

Näbbdjuren är fascinerande på flera olika sätt. Dom kan röra sig nästan lika bra på land som i vatten. Med hjälp av sin näbb kan dom känna av vibrationer vilket hjälper väldigt mycket när man letar efter föda på botten och dom jagar oftast med ögonen stängda.

Trots att Näbbdjuret är väldigt fredligt så kan det försvara sig själv om det behövs. Hanen har en tagg vid bakbenet som släpper ut gift, små däggdjur kan dö av giftet men för en människa är det endast väldigt smärtsamt. Honor föds också med taggen men på dom så ramlar den av vid tre månaders ålder.

Såhär söta är dom när dom är små:

En annan sak som är annorlunda med näbbdjuret är att det är ett av dom få däggdjur som lägger ägg. Vanligtvis två åt gången.
Näbbdjuret kan bli upp till 12 år gammal.

Text: Toni Wincent