En helt vanlig sockerkaka

Idag bjuder jag på en helt vanlig sockerkaka i en något upphottad tappning. Självfallet både ägg- och mjölkfri. Smaksatt med kardemumma, varvad med blåbärssylt och serverad i högt glas med en skopa hemmagjord alldeles underbar mandelmassaglass. Med enkla medel blir en alldeles vanlig sockerkaka något utöver det vanliga – värdig nog att serveras på restaurang.

2186
2186

IMG_1064-620x931

 

Sockerkaka

  • 50 gram margarin
  • 1,5 dl växtmjölk (jag använde Alpros blåa sojamjölk)
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1,5 dl socker
  • (ev. 1/3 tsk mortlad kardemumma)

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en bakform. Smält margarinet, blanda ner sojamjölken i margarinet och låt sedan vätskan svalna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt därefter vätskan. Undvik att vispa smeten eftersom mjölet då kommer att släppa gluten och du får en seg och tråkig kaka. Vänd istället runt ingredienserna med en slickepott. I detta läge ser det ut som att det är väldigt lite smet, men hav tålamod människa, smeten kommer nämligen att resa sig ypperligt i ugnen. Baka av i ca 30 min, kolla med en baksticka att kakan är klar och låt sedan kakan svalna i 1 timme innan du skär upp den.

 

Servera gärna enligt fotot ovanför, har du tillgång till jordgubbar så rekommenderar jag att du varvar jordgubbsskivor, sockerkaka, mosade jordgubbar och grädde. Kombinationen, ja den är alldeles förträfflig!

 

Foto & recept: Gashuud