En fågel som inte kan flyga

Visste du att det finns en fågel på Nya Zeeland som kallas för kiwi­fågeln? Den finns i flera storlekar, allt från 20 cm till 45 cm och har jätte små vingar (ca 5 cm) som gömmer sig under fjädrarna så den kan inte flyga. Kiwifågeln har även en väldigt lång näbb och är den enda fågeln som har näsborrar längst ut på näbben vilket gör att den har ett fantastiskt luktsinne! Med den här näbben luktar den till sig småkryp i marken på natten som den äter och ibland även frukt. Dom är även väldigt romant-iska och lever tillsammans med...

53866
53866

Visste du att det finns en fågel på Nya Zeeland som kallas för kiwi­fågeln? Den finns i flera storlekar, allt från 20 cm till 45 cm och har jätte små vingar (ca 5 cm) som gömmer sig under fjädrarna så den kan inte flyga.

Kiwifågeln har även en väldigt lång näbb och är den enda fågeln som har näsborrar längst ut på näbben vilket gör att den har ett fantastiskt luktsinne! Med den här näbben luktar den till sig småkryp i marken på natten som den äter och ibland även frukt.

Dom är även väldigt romant-iska och lever tillsammans med sin partner hela livet vilket kan vara upp till 20 år. Honan lägger normalt ett ägg per säsong. Äggen är väldigt stora om man jämför med mammans kropp, så att de sista 2-3 dagarna innan hon läg­ger ägget måste kiwimamman fasta för ägget tar upp all plats.

 Text: Toni Wincent

Här nedan finns ett klipp från en engelsk dokumentär där man får se kiwifågeln och hur den ser ut när den springer.