Djurrätt hela vägen för Rickard Söderberg

Rickard Söderberg är operasångare men också aktivist och melodifestivalsdeltagare. För två år sedan kom han trea i Körslaget på tv4 med sin kör där de varje vecka hade temat kärlek med regnbågsflaggan i fokus. Dessutom är han en flitig kämpe för människor och djurs rättigheter. I februari tävlade han i första deltävlingen i Melodifestivalen tillsammans med Elize Ryd. Det var hans första gång i melodifestivalen, tyvärr åkte de ut efter sitt första framträdande.

5690
5690

Rickard Söderberg

– Det känns jättespännande och kul att komma ut och sjunga inför en helt ny publik, säger Rickard, som annars mest håller till på Operan.

Elize och Rickards låt heter ”One by one” och är skriven av Elize Ryd, Jimmy Jansson, Karl-Ola Kjellholm och Sharon Vaughn. Rickard beskriver den som en midtempolåt med inslag från både rock och opera. Rickard och Elize träffades första gången i programmet Så ska det låta, sen har de stött på varandra på olika manifestationer för alla människors lika värde. Det var viktigt för dem båda att låten de skulle tävla med skulle berätta något viktigt.

– Vi vill ge människor hopp med låten och beskriva att ingen någonsin är ensam. Den handlar om vikten av att vi finns där för varandra, säger Rickard.

Rickard blev vegetarian redan när han var 13 år – så nu har han hunnit vara vegetarian i 27 år. För honom handlar det om djurrätt hela vägen. Han är bland annat väldigt noga med vilka kläder han bär på scen så att det inte är skinn eller andra material från djur. Han har också varit medlem i Djurens Rätt väldigt länge.

– Djurrätt ligger mig varmt om hjärtat, säger han. Jag tror att folk vill bry sig, men att de tycker det är svårt. Men dt är inte så himla svårt!

Rickard berättar att han själv blev aktivist som ung och att han tyckte det var svårt att få med sig de vuxna. Nu när han blivit äldre så försöker han att fortsätta kämpa för en bättre värld, tillsammans med alla han möter.

– Ni unga är väldigt kloka och det är hos er framtiden ligger, hälsar Rickard till Rädda Djuren-klubbens medlemmar.

Rickard Söderberg

Text: Camilla Bergvall
Foto: Rick-y