Ugglan flyger nästan ljudlöst

Ugglan är en fågel, men ser väldigt annorlunda ut jämfört med andra fåglar. Oftast har de ett platt ansikte med stora ögon. Vissa sorter har även örontofsar. De brukar vara melerade i olika naturfärger så att de lätt kan gömma sig i skogen. Några vanliga ugglor i Sverige är kattuggla, berguv, fjälluggla och hökuggla.

Ugglor kan flyga nästan ljudlöst. En del av ugglans dun omvandlas till ett slags vitt puder som täcker fjädrarna. Dessutom har de yttersta fjädrarna på vingen (som kallas handpennor) en sågtandad mjuk kant. Detta gör att det kan flyga så tyst att ingen hör dem.

Förutom att ugglor kan flyga tyst så har de också väldigt bra hörsel. De använder knappt ögonen för att leta efter byten utan lyssnar bara efter andra djurs rörelser.

Men de har också en väldigt bra syn. En uggla kan dock inte röra på ögonen så mycket. Istället har den en väldigt rörlig hals som gör att den kan vrida huvudet nästan ett helt varv, medan kroppen är helt stilla. På så sätt kan de se åt alla håll, där de sitter på en gren i ett träd.

Mellan vintern och våren har ugglorna sin parningstid. Det är under den här perioden som en har störst chans att höra och se ugglor. Men det vanligaste är att en hör deras läten. Det kan vara allt från stämningsfulla hoanden till lite läskigare skrik. Du har säkert hört en uggla hoa, eller hur?

Ugglorna är mest vakna på natten, det är därför som en oftast hör deras hoande då. Så här kan det låta när en uggla hoar.

I sagornas värld ses ugglan som klok och är förknippad med visdom. I böckerna om Harry Potter är ugglor brevbärare, Harrys egen uggla heter Hedwig och de är goda vänner.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi vill sprida information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på: Instagram @raddadjurenklubben, Facebook @raddadjurenklubben och TikTok @raddadjurenklubben

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer