En smart krabat med flinka tassar

I Sverige kallar vi dem för tvättbjörnar eftersom de setts doppa sin mat i vatten innan de ska äta den. Tvättbjörnen känns igen lätt med sin svarta mask runt ögonen och sin yviga svans med flera svarta ringar, som liknar ringsvanslemurers svansteckning. De är väldigt intelligenta och nyfikna till naturen och lär sig kvickt att klara sig bra i olika miljöer. De imponerar gång på gång med alla sina färdigheter, förutom att ha flinka tassar vid fiske, så har dem ett bra minne och en superbra hörsel.

Tvättbjörnen är i ungefär samma storlek som en stor katt och de väger oftast runt 9 kilo. Ursprungligen kommer tvättbjörnen från Central- och Nordamerika, från Panama över Mexiko och USA till Kanada. Men idag lever tvättbjörnar också i Europa, Uzbekistan och Japan. Den senaste gången en tvättbjörn sågs i Sverige var 2014 i Falsterbo i Skåne. Tvättbjörnar i Sverige är väldigt sällsynta och om de kommer hit har de troligtvis kommit in från Tyskland där de är vanligare.

Lirkar upp lås och burkar

Det engelska namnet för tvättbjörn, 'raccoon', kommer från ordet 'aroughcun', som hittades på av det nordamerikanska folket Algonkinerna och betyder ungefär "den som skrapar med händerna". Tvättbjörnar är nämligen flinka med tassarna och använder dem som vi använder våra händer. De kan enkelt lirka upp lås, öppna burkar och dra upp korkar. De kan även öppna dörrspärrar eller fönsterhaspar när de vill ta sig in eller ut någonstans.

Slumrar i träd och välter soptunnor

Tvättbjörnen är aktiv på natten och sover om dagen. Träd, särskilt ihåliga och gärna ekar, och andra typer av krypin gillas av tvättbjörnen när den letar efter en plats att sova på under dagen. Ofta är sovplatsen slumpvist vald och beror på hur miljön där den befinner sig ser ut, med andra ord så spelar det inte så stor roll var den slumrar till så länge den hittar ett skyddat och tryggt krypin.

Tvättbjörnen kan leva i en mängd olika miljöer, exempelvis jordbruksbygder, slättområden, öknar och till med i städer. Tvättbjörnen anpassar sig lätt till olika omgivningar och är en allätare vilket gör att den kan oftast hitta något att äta var den än den befinner sig.

Ute i naturen så jagar tvättbjörnen mestadels i vatten. Med sina blixtsnabba tassar får de tag i både kräftor, grodor och andra vattenlevande varelser. På land så jagar de mycket möss, insekter och plundrar ägg från olika bon. Tvättbjörnen äter även mycket frukt och växter – inklusive det som odlas i människors trädgårdar. De brukar även öppna upp eller välta soptunnor för att äta upp människans matrester. Det finns en del tvättbjörnar i så kallade urbana miljöer (städer) och detta beror huvudsakligen på det stora utbudet av föda. Köksavfall, rester av djurfoder och komposthögar är goda källor till föda. Här finns dessutom gott om platser att sova och föda sina ungar på. De kan flytta in i stugor, garage och övergivna hus, men också vindar, skorstenar och liknande. För att komma in i huset klättrar den upp för stuprör och närliggande träd. Ännu en gång visar tvättbjörnar hur klipska de är och det i kombination att inte ställa några höga krav på föda och boplatser så har de väldigt lätt att anpassa sig och därför har de stora framgångar med att bosätta sig i nya områden.

Tvättar ibland sin mat

Som vi nämnde tidigare så kallar vi dessa halvbjörnar just för tvättbjörnar eftersom de setts doppa sin mat i vatten innan de ska äta den i fångenskap och i städer, som om de tvättade maten. Finns det inget vatten i närheten så doppar de ibland ändå maten mot marken. Egentligen förekommer inte tvättande av mat i naturen, det ser bara ut som att tvättbjörnarna tvättar sin mat när de letar efter mat vid strandkanter. Att de doppar sin mat i fångenskap eller i städer verkar ha med deras instinktiva behov att hantera maten med sina tassar att göra, inte att maten behöver tvättas.

Duktiga på mycket

Tvättbjörnar är klipska och har ett gott minne. De kan upprepa komplicerade uppgifter och kommer ihåg dessa och kan upprepa dem efter lång tid. Intressant fakta är att de är nästan helt färgblinda och istället förlitar sig på sitt goda luktsinne, vilket kommer väl till pass som den allätare den är att kunna nosa upp mat i olika miljöer från lövskog till städer. Dessutom är tvättbjörnar bra simmare och vistas ofta i närheten av floder eller sjöar.

Kan du höra en grävande daggmask nere i jorden? Förmodligen inte, men det kan en tvättbjörn med sin superhörsel! Deras syn fungerar okej vid gryning och skymning men det sinne den använder desto mer av är sitt fantastiska luktsinne när de letar föda eller kommunicerar. Men det sinne som de använder överlägset mest, mer än lukt, hörsel och syn, är känseln. Genom att ta upp saker och undersöka dessa med tassarna, bildar de sig en uppfattning om dem.

Sociala & familjära

Tvättbjörnar är sociala och vill ha sällskap och lever därför gärna i mindre grupper. De föder oftast en kull per år och då mellan två till fyra ungar. Ungarna föds blinda och är täckta av ett gulaktigt fjun över hela kroppen. Ute i det vilda blir tvättbjörnarna i genomsnitt bara omkring 1–3 år, en kortare livslängd på grund av jakt, sjukdomar och farliga bilvägar. De kan bli upp till 20 år gamla om de skyddas från faror.

Jagas för sin päls

De flesta tvättbjörnar dör tidigt på grund av jakt, svält under kalla och långa vintrar, trafikolyckor och andra faror. Tyvärr jagas tvättbjörnar än idag för sin päls även om jakten har minskat kraftigt de senaste decennierna. Var en god djurvän och välj alltid kläder utan päls, skinn, läder, ull, dun och fjädrar, det vill säga produkter som är veganska och inte innehåller något som kommer från djur. En tvättbjörn behöver sin päls lika mycket som en fågel behöver sina fjädrar och som människan behöver sin hud.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi vill sprida information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år. Du kan läsa mer om klubben här.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på: Instagram @raddadjurenklubben, Facebook @raddadjurenklubben och TikTok @raddadjurenklubben

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.

Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Är Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med mer än 50 000 medlemmar.

Du kan läsa mer om Djurens Rätt här.

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.