Sjöhästen

Sjöhästen har tagit priset som världens långsammaste fisk. Men det är inte det enda som är speciellt med den här unika fisken. För sjöhästen är en fisk och inte en häst som gillar vatten. De kan bli mellan 10–35 cm långa och de simmar stående genom att de rör på kroppen i en vågig rörelse. De har båda små bröstfenor och en liten ryggfena till hjälp.

Det finns 45 arter av sjöhästar, de lever mest i grunda tropiska vatten. Deras huvud är likt ett hästhuvud, men har olika sorters horn och taggar för att skydda sig. I andra änden har de en svans som de kan gripa tag i tång eller sjögräs för att inte de ska svepas med av strömmarna i vattnet.

Vissa sjöhästar har starka lysande färger medan andra har färger som gör att de lätt kan gömma sig i sjögräs.

Här kan du se hur sjöhästar klamrar sig fast i sjögräs för att inte flyta iväg med strömmen.

Sjöhästar har en mun som liknar en snabel, de äter genom att suger i sig smådjur som plankton och kräftdjur.

Sjöhästar skaffar barn genom att de har en avancerad parningsdans, där två sjöhästar snurrar ihop svansarna i varandra. Så här ser det ut när sjöhästarna parar sig.

När det gäller sjöhästar så är det hanen som bär ansvaret för barnen, som kallas yngel. Egentligen så brukar fiskar bara lägga sina ägg i vattnet, sen får ynglen klara sig själva när äggen kläcks. Men sjöhästarna tar hand om sina yngel genom att hanen har en ficka på magen där han bär omkring på äggen i ungefär en månad. När det är dags för äggen att kläckas så kommer ungarna ut som pyttesmå kopior av sina föräldrar genom ett hål på fickan i magen.

Hos de minsta sjöhästarna föder de fem åt gången ungefär, men hos de större så kan det vara upp till två tusen!

Här kan du se hur det kan se ut när nya små sjöhästar föds.

Sjöhästar är väldigt spännande djur, ändå är det många som behandlar dem illa. De fiskar dem och torkar dem för att använda dem som läkemedel eller för att sälja dem som souvenirer till turister. Rädda Djuren tycker att sjöhästarna ska få leva i fred!

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer