Näbbdjuret har sina tänder på tungan

Näbbdjuret är ett väldigt annorlunda djur. Det ser ut som en blandning mellan en utter och en bäver, men så har det dessutom en näbb! Andra lustigheter är att det kan stänga sina öron och har tänder på tungan.

Näbbdjuret bor i jordhålor längs åarna i östra Australien, och på ön Tasmanien. Boet gräver näbbdjuret med sina klor. Näbbdjuret brukar sova på dagen och vara vaket på natten, och i gryningen och skymningen.

Flera vuxna näbbdjur kan bo vid samma vatten, men de har ingen kontakt med varandra förutom vid parning. Näbbdjuret är ett av väldigt få däggdjur som lägger ägg. Däggdjur brukar ju annars föda levande ungar. Vilda näbbdjur blir ungefär 12 år gamla.

Hanarna har giftiga taggar på sina bakben som de kan försvara sig med när de blir attackerade. Det är också ovanligt för däggdjur. Giftet kan döda små djur, men inte människor. Det gör bara jätteont att bli stucken och sen kan en få ganska ont av giftet också.

En häftig grej med näbbdjuret är att det har ett ”sjätte sinne”, som kallas för elektroreception. Det är ett ganska svårt ord, men det betyder att näbbdjuret kan känna av om någon rör sig i närheten, eftersom så fort en muskel rör sig sänds det ut små elektriska signaler. Näbbdjuret har små områden nära och på dess näbb som känner av dessa elektriska signaler. Ganska praktiskt, för näbbdjuret blundar nämligen när det simmar under vattnet!

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi vill sprida information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år. Du kan läsa mer om klubben här.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på: Instagram @raddadjurenklubben, Facebook @raddadjurenklubben och TikTok @raddadjurenklubben

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.

Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Är Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med mer än 50 000 medlemmar.

Du kan läsa mer om Djurens Rätt här.

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.