Muränan kan bli till 4 meter lång

Muränan är en fisk som ser ut som en orm. Det finns muränor som kan bli upp till fyra meter långa och bli tjocka som ett människolår. Muränan ser lite farlig ut, men brukar inte anfalla människor.

Det finns ungefär 200 arter av muränor. Fast att den ser ut som en orm så är muränan en fisk. Den längsta arten kan bli upp till fyra meter lång. Den kraftigaste, jättemuränan, kan bli lika tjock som ett människolår. Muränor bor i hålor och skrevor under dagen. På natten kommer de fram för att jaga fiskar, kräftdjur och bläckfiskar.

Trots att den är en fisk så saknar muränor bröstfenor och deras hud saknar fjäll. Tänderna är långa och formade som nålar, med dem kan muränan slita sönder sitt byte. De ser ganska dåligt, men de har ett bra luktsinne som de använder när de jagar.

Eftersom de har så kraftiga käkar och vassa tänder finns det rykten om att muränor attackerar dykare. Muränan försvarar sitt bo mot andra om den skulle känna sig hotad. Om dykare matar muränor med handen kan muränan (som ju ser dåligt) tro att dykarens finger är en fisk och bita dykaren. Annars håller sig muränor helst undan människor.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer