Mullvaden gräver gångar under marken

Mullvaden är ett litet djur som är mellan 11–16 cm lång. Den har en spetsig nos och en kropp som är täckt av skimrande mörk päls. Den ser nästan lite svartblå ut. Den har även en svans som är 2,5 cm lång.

Mullvadar finns i Sverige, från Götaland och norrut till Södermanland. De föredrar ställen där marken är lätt att gräva i, som ängar, skogar, trädgårdar och andra ställen som det odlas på.

Mullvaden lever i underjordiska gångar som den själv gräver. Där lever den helst ensam och är bara uppe ovanför jorden korta perioder. De använder inte nosen när de gräver, för den är ett känselorgan med särskilt känselhår på. Istället gräver de med sina framfötter som har fem tår med kraftiga klor. Bakbenen är också anpassade för att hjälpa till i grävningen.

Gångarna som de gräver är väldigt komplicerade och välplanerade. De gräver några gångar som ligger djupt under jorden, medan några andra gångar ligger lite närmre ytan. De ytliga använder mullvaden när de ska hitta en partner.

Du kanske har sett en mullvadshög någon gång? Det är när mullvaden skyfflar ut jord från gångarna som de bildas. Högarna används också för att visa sitt revir för andra. Mullvaden har en stark nacke och de spadliknande tassarna gör att de kan gräva väldigt fort. De kan även röra sig fort i gångarna som de byggt. Dessutom är mullvaden också en ganska duktig simmare.

En mullvad blir 4-5 år gammal och lever nästan hela sitt liv ensam i sina underjordiska tunnlar. Du kanske har hört att hemliga spioner ibland kallas för mullvadar? Kan du se några likheter mellan en spion och en mullvad?

Deras ögon är jättesmå och deras syn är ganska dålig. De kan inte urskilja rörelser. Det är därför den inte brukar röra sig ovanför jord, för att det kan bli farligt eftersom den inte ser så bra.

Däremot hör och luktar mullvaden bra och så har den kraftiga tänder så att de kan dra ut mask ur jorden för att äta. Mullvaden äter mest mask, men också larver, insekter och sniglar slinker ner ibland. Varje dag äter den hälften av sin kroppsvikt, så den har stor aptit!

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer