Minkar älskar att simma

Minken är ett mårddjur som kommer ifrån Nordamerika, men idag finns det minkar i många länder i Europa, även i Sverige. Människor tog hit minkar och började föda upp dem på pälsdjursfarmer för att kunna ta deras päls. Men många minkar har tagit sig ut från päldsjursfarmerna och därför finns det nu också vilda minkar i Sverige.

I det vilda lever minkar solitärt, det betyder att de lever ensamma och har egna revir. De umgås bara med andra minkar när de ska para sig. Minkvalparna stannar hos sin mamma i ungefär tolv veckor, och under den tiden lär mamman dem att jaga själva. När ungarna är redo lämnar de sin mamma och skaffar egna revir. Det är viktigt att de får hjälp av sin mamma under den första tiden i livet, för att de ska klara sig helt själva när de blir vuxna.

En minks revir kan vara mellan en och sex kilometer långt och det sträcker sig nästan alltid längs vatten. På sitt revir har minken flera lyor, till exempel grottor, gropar eller andra bra gömställen. De markerar sitt revir med sin lukt, för att andra djur ska veta att det redan bor någon där.

Minkar är rovdjur och äter till exempel gnagare, fiskar, kräftdjur och fåglar. De spenderar mycket tid med att jaga, speciellt i vattnet. Minken är semiakvatisk, vilket betyder att den är anpassad för att leva både på land och i vatten. Så minkar är väldigt duktiga simmare och kan stanna under ytan länge. De har simhud mellan tårna på baktassarna för att kunna simma bättre och de har speciella blodkärl som anpassar sig till kylan i vattnet.

Minkarna i pälsindustrin

I Sverige dödas upp till 400 000 minkar varje år för att bli päls. De flesta blir bara ett halvår gamla och lever hela sina liv i små gallerburar som är ungefär lika stora som en uppslagen kvällstidning. De lever två och två i burarna, men i det vilda lever ju minkarna ensamma på stora revir, så det är vanligt att de börjar bråka när de tvingas leva så tätt i fångenskap. De har inte heller tillgång till simvatten i burarna, så de kan inte bada och simma, vilket de behöver för att må bra. Att minkar stängs in i burar på minkfarmer kan strida mot djurskyddslagen, där det tydligt står att djur måste få kunna bete sig naturligt. Det kan ju inte minkarna göra i en liten gallerbur. Rädda Djuren-klubben tycker att alla minkar borde få leva för sin egen skull!

Här kan du läsa mer om hur minkar och andra djur i pälsindustrin har det.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer