Mantisräkan är en färgsprakande rymdvarelse

Mantisräkorna lever ensamma på havsbotten. Där gömmer de sig bland stenar eller gräver gångar, de lämnar sällan sina bon. Vissa arter är aktiva på dagen, andra på natten. Mantisräkor är väldigt smarta och kan t ex känna igen andra mantisräkor på lukt och utseende. Mantisräkor är aggressiva och försvarar sitt revir mot andra.

Hos vissa arter av mantisräkor träffas hanar och honor bara under parningsperioden, hos andra arter lever en hane och en hona tillsammans i upp till 20 år.

En typ av mantisräkor har smala, spetsiga klor som de sticker sitt byte med, en annan typ har klor formade som klubbor som de slår eller krossar bytet med. “Stickare” gillar mjuka byten, som fiskar. “Klubbare” gillar byten med hårda skal, som snäckor, ostron och krabbor.

Världens bästa syn

Mantisräkan har troligen de mest komplexa ögonen av alla djur. Ögonen, som sitter på skaft, är fasettögon, vilket innebär att ögat består av jättemånga sammansatta små ögon. Mantisräkans ögon är speciellt bra på att se färger, de kan t o m se saker människan inte kan - infrarött ljus. Detta gör att de kan se byten som lyser under vatten, koraller, och de färgglada mönstren hos andra mantisräkor. En annan häftig sak är att ögonen kan röra sig oberoende av varandra!

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer