Kolibrin dansar snabbt som ögat

Kolibrin är en liten fågel som kan väga mindre än en enkrona. Den lever på nektar som den suger ur blommor, och den måste äta väldigt mycket för att orka flaxa så fort med sina vingar - den kan slå med vingarna 80 gånger per sekund!

En kolibri är en liten fågel i en stor fågelfamilj. Det finns över 320 olika sorters kolibri. Den minsta av dem är också världens minsta fågel – bikolibrin som bara är 5 cm lång och väger 1,8 gram! Om du jämför det med en enkrona som väger 7 gram – så förstår du att det är väldigt lite.

De flesta arterna har en färgglad fjäderdräkt. En kolibri har över 1000 fjädrar som oftast har en massa olika färger. Den största kolibrin är 20 cm stor och heter jättekolibri, men den är ingen jätte precis.

Kolibrin har en väldigt speciell flygteknik. De kan flyga framåt, uppåt, neråt och de kan även flyga baklänges! Kolibrin är den enda fågeln som kan göra det. De kan även ”stå stilla” i luften med hjälp av en teknik med sina vingar. Deras flygteknik, och att de är så små, gör att de ibland påminner mer om insekter än om fåglar. Men de är ju fåglar!

En kolibri kan slå vingarna 80 gånger per sekund, det är så snabbt att du knappt ser vingarna. Titta på den här filmen så ska du få se hur det ser ut.

Som du såg i filmen så äter kolibrin nektar från blommor, därför har de en näbb som är lite böjd så att de lättare kommer in i blomman. De suger ut nektarn ur blomman med hjälp av näbben och måste äta ganska mycket varje dag för att orka flyga så mycket och så fort som de gör. Vissa arter äter så mycket som åtta gånger deras egen vikt.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer