Koalan sover väldigt mycket

Koalan lever i träd i Australien. De sover väldigt mycket och går upp på natten och äter. Tidigare jagade människor dem men nu är koalorna så pass skyddade att de blir fler igen.

Ibland kallar man de här djuren för pungbjörn eller koalabjörn, men det är inte helt rätt. Koalan är inte alls släkt med björnar. Istället kommer namnet koala från australiska ursprungsbefolkningens språk och betyder ”den som sällan dricker”.

De äter nästan bara blad som kommer från eukalyptusträd. Det finns 350 sorters såna träd, men det är bara 20 sorter som koalan kan äta – för de andra är giftiga för dem. Koalan vilar nästan 20 timmar om dygnet och äter resten av tiden, oftast på natten. De kan äta ett halvt kilo blad per dygn. Då tuggar dem bladen ordentligt innan de sväljer dem. Honan matar en tid sina ungar med sitt bajs som är fullt av viktiga bakterier som hjälper ungarna att ta upp näring.

Koalor bor i Australien och lever oftast ensamma och är ganska tystlåtna. Hanen kan ibland göra ett nasalt ljud som hörs på nästan en kilometers håll, men annars är de ganska tysta. De trivs bra i skogar som ligger upp till 600 meter över havet.

De lever nästan helt i träd där de klättrar omkring med sina smarta klor och tår. De bygger inga bon så som fåglar gör i träd. Istället sover de i en trädklyka eller på en gren. De klättrar ganska långsamt, men kan klättra ganska snabbt – men de anstränger sig inte i onödan. Ibland hoppar de också mellan träden.

Hanarna tål oftast inte varandra, speciellt inte under parningssäsongen. De kan vara ganska elaka mot varandra och ofta har vuxna hanar ärr i ansiktet eller på armarna efter bråk med andra koalor.

Koalan blev nästan helt utrotad på 1900-talet när vissa människor jagade den för pälsens skull. Men då började andra människor att skydda koalan och nu har de ökat kraftigt i antal. Idag säger forskarna att det finns mellan 40 000 och en halv miljon individer.

De äldsta spåren man hittat från koalor är 25 miljoner år gamla.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer