Kiwifågeln har jättebra luktsinne

Kiwifågeln finns bara på Nya Zeeland. Den har väldigt små vingar (cirka 5 cm) som gömmer sig under fjädrarna så den kan inte flyga.

Det finns fem arter av Kiwifågel: sydkivi, okaritokivi, brun kivi, mindre fläckkivi och större fläckkivi. Brun kiwi är den vanligaste av arterna, den blir ungefär 40 cm hög. De andra arterna är lite större eller lite mindre än den bruna kiwifågeln.

Till skillnad från många andra fåglar har kiwifågeln inte så bra syn, i stället har den satsat på lukt och känsel. Kiwifåglar har en väldigt lång näbb och är de enda fåglar som har näsborrar längst ut på näbben vilket gör att de har ett fantastiskt luktsinne! Den har även små morrhår runt näbben som den kan känna vibrationer med. Med sin näbb luktar och känner fågeln sig till småkryp i marken och ibland även frukt, som den äter. Kiwifågeln är vaken på natten, på dagen vilar den i hålor i marken.

Kiwifåglar lever tillsammans med sin partner hela livet. De blir mellan 25 och 50 år gamla, men det tar–fem år innan de är fullvuxna. Honan lägger normalt ett ägg per säsong. Äggen är väldigt stora om man jämför med mammans kropp, så att de sista 2–3 dagarna innan hon läg­ger ägget måste kiwimamman fasta för ägget tar upp all plats.

Det största hotet mot kiwifåglar är rovdjur som t ex vesslor, illrar, hundar och katter. Bara 5 % av de kläckta kivifåglarna lever så länge att de blir könsmogna. Det finns flera projekt där de föder upp kivier på öar utan rovdjur, och sen när de är tillräckligt stora för att kunna försvara sig tar de dem till andra områden.

Eftersom kiwifågeln bara finns på Nya Zeeland har den blivit en symbol för landet.

Här finns ett klipp från en engelsk dokumentär där en får se kiwifågeln och hur den ser ut när den springer.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer