Katter är mästare på att leka

Katter är Sveriges vanligaste familjedjur. De vill leka mycket och gillar att gömma sig i olika skåp och lådor. Om du vill ta hand om en katt så adoptera gärna i första hand från ett katthem.

För att må bra behöver en katt:

Klättra: en klätterställning, ett skåp eller ett par hyllor hemma fungerar utmärkt för katten att klättra i. Katter gillar också att ligga och vila högt upp i rummet eftersom det gör att de kan se ut över sitt revir.

Klösa: det är viktigt att katten får klösa. När katten klöser vässar hen klorna och tränar musklerna. Det är också ett sätt för katten att markera sitt revir. Så se till att alltid ha kösmöbler till din katt för att undvika att soffor och andra möbler får sig en omgång.

Aktivera sig och leka: det finns flera saker du kan göra för att din katt ska få den aktivering hen behöver.

En kompis: även om katter inte är flockdjur på samma sätt som hundar mår de bra av social kontakt både från människor och andra djur. Det är olika vad varje katt behöver, vissa katter vill vara ensamma, medan andra behöver sällskap från en kompis.

Mat, vatten och toalåda: katter behöver äta bra foder som är speciellt för katter. Det ska också alltid finnas färskt vatten som katten kan dricka, och en toalåda att använda. Toalådan ska inte stå på samma ställe som maten eller vattnet. Testa att ställa ut vattenskålar på flera olika ställen, det kan katten tycka är roligt.

Lek mycket med din katt!

Om du inte har möjlighet att låta din katt gå ut så måste du tänka extra mycket på att aktivera hen inomhus.

För en katt kan en papperstuss ge timmar av underhållning. Ett skosnöre, en leksaksmus, en pingisboll och prassligt silkespapper är alla perfekta leksaker som lockar till spring som tränar katten. Du kan lätt göra olika leksaker med hjälp av snöre, pinnar och papper också. Men undvik plast och garn som katten kan riskera att svälja.

Katter älskar att utforska och gömma sig på nya ställen. Perfekta platser för katten att krypa in i är tomma lådor, papperskassar (ta bort handtag så hen inte kan fastna) eller en garderob där du har öppnat en dörr som annars brukar vara stängd.

Ett bra sätt att underhålla en katt är att gömma torrfoder på olika ställen och låta katten leta efter det, istället för att ge maten i en skål. Ett bra pyssel att göra är att ta en toarulle, täcka för ena änden med papper och sedan lägga i lite mat innan du täcker för den andra änden också. På så vis får katten lista ut hur hen ska få ut den smarriga maten.

Byt gärna ut leksakerna ibland, så att det finns nya grejer för din katt att leka med. Det kan räcka med att lägga undan en leksak i en låda i några veckor, och sedan ta fram den igen för att den ska kännas ny och vara spännande.

Kattsäkra ditt hem

Katters fantastiska balanssinne gör att de kan vända sig i luften under ett fall för att landa med fötterna neråt, och deras mjuka skelett gör att de ofta klarar höga fall – men de kan ändå skada sig. Så om en katt bor där det finns balkong en bit upp är det viktigt att kattsäkra den, till exempel genom att sätta upp ett stabilt nät som katten inte kan smita igenom eller skada sig på. Ha också fönstren stängda om du bor högt upp och lämnar katten ensam så att hen inte trillar ut.

Det sägs att katter kan nosa sig fram till vad som är giftigt, men det är inte alls sant. Om katten tycker att något luktar gott så vill hen äta det, så det är viktigt att inte ha giftiga medel eller växter på platser där katten kan tugga på det.

Snackande katter

Katter pratar mestadels genom kroppsspråk, så det bästa sättet att förstå din katt är att titta på hur hen beter sig. Här är några tecken du kan titta efter:

Viftar piskande på svansen: katten är irriterad och vill bli lämnad i fred. Vickar på svansspetsen: katten är upphetsad under spännande jakt eller lek. Fräser: katten är stressad, rädd eller orolig och vill vara i fred.

Spinner som en katt Har du hört en katt spinna? Visst är det ett mysigt ljud? Den vanligaste anledningen till att en katt spinner är för att hen mår bra eller är avslappnad och vill tala om det. Men katter kan även spinna i stressiga situationer, när de är oroliga eller har ont, som till exempel vid ett veterinärbesök. Då spinner de för att lugna sig själva.

Katten jamar för dig Visste du att katter bara jamar för att prata med oss människor? När katter ”pratar” med varandra så använder de ofta inte ljud, utan mest dofter och kroppsspråk. Så om din katt jamar är det dig hen vill prata med. Ett ”mjau” kan betyda många olika saker beroende på hur det låter. Kanske söker katten din uppmärksamhet eller så tycker hen att det är dags för mat. Ju mer tid ni spenderar tillsammans desto bättre blir ni på att förstå varandra.

När du pratar med en katt ska du helst inte stirra hen i ögonen, för det kan katten tycka är hotfullt. Titta i stället med halvslutna ögon och blinka långsamt.

Adoptera en katt

Om din familj funderar på att ta hand om en katt så vänd er gärna till ett katthem i första hand, där ni kan adoptera en katt. Det finns över 100 000 hemlösa katter i Sverige, trots att vi tycker om dem så mycket, är inte det konstigt?

Id-märk, registrera och kastrera din katt

Rädda Djuren-klubben tycker att alla katter ska id-märkas och registreras. Id-märkning görs hos veterinären och registrera kan du göra hos Svenska Kennelklubben, SKK, eller hos kattföreningen SVERAK som har frivilliga kattregister.

Se till att kastrera din katt. Många kattungar föds i onödan varje år och dödas eller riskerar att svälta ihjäl för att ingen vill ha dem. Enligt ny lagstiftning, som började gälla den 15 juni 2020, måste du som har en katt som rör sig utomhus se till att hen inte kan få kattungar. Bästa sättet att göra det på är att kastrera sin katt. Vi är väldigt glada för de här nya reglerna för det kommer leda till att det blir färre kattungar som föds ute och blir hemlösa.

Ny lag 2023

I februari 2022 röstade riksdagen Ja för obligatorisk ID-märkning och registrering av katter. Djurens Rätt har arbetat för att katternas status ska höjas under lång tid, t.ex i maj 2018 överlämnades 40 867 namnunderskrifter från Djurens Rätt till miljö- och jordbruksutskottet, och gläds åt att riksdagen tog detta viktiga beslut för katterna.

Uppskattningsvis finns det omkring 150 000 hemlösa katter i Sverige. Många katter far illa och det stämmer inte att katter klarar sig själva utan tillsyn och omvårdnad. För att färre katter ska behöva sakna ett hem måste katternas status öka och en viktig del i det arbetet är införandet av obligatorisk ID-märkning och registrering av katter. Kravet för obligatorisk märkning och registrering börjar gälla den 1 januari 2023.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer