Kasuarens kam ser ut som en hjälm

På Nya Guinea bor en väldigt speciell fågel som inte kan flyga. Den äter mest frukt och på huvudet har den något som ser ut som en hjälm.

Kasuarer lever mest på ön Nya Guinea, men de finns också i Australien och i Indonesien. De bor i tropiska skogar. Kasuarer kan inte flyga. De äter mest frukt som växer på låga grenar, men också svamp och mindre djur som sniglar, insekter, grodor och ormar.

Vuxna kasuarer är cirka 150–180 cm långa och väger 50–60 kg. Honorna är större än hanarna. Kasuarers näbb är smal och trubbig och de har inga fjädrar på huvudet utan bara blått skinn. På halsen har de en eller två röda hudflikar. Men det häftigaste är att de har en kam på huvudet som ser ut som en hjälm! “Hjälmen” växer hela livet och kan bli 18 cm. Kasuarens fjädrar ser lite annorlunda ut jämfört med andra fåglars, de är lite mer ut som dun eller hår. De har kraftiga ben och tre tår med vassa klor, och mittentån är dubbelt så lång som de andra.

För det mesta går kasuaren långsamt, men de kan springa i upp till 50 km/h och hoppa upp till 1,5 meter. De simmar även bra. Om de blir störda kan de sparka med sina starka ben och rivas med klorna.

Man tror att kasuarer kan bli 40–50 år gamla. Honan lägger 3–8 ägg per kull, sen ruvar hanen dem i två månader innan de kläcks. Föräldrarna tar hand om ungarna tills de är nio månader, sen får de klara sig själva.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer