Humlan är mer häftig än den är söt

Humlan är en insekt som vi ofta ser på sommaren, då flyger den från blomma till blomma. De är ganska söta, för de ser tjocka och luddiga ut. Men humlan är faktiskt häftigare än vad den är söt. Den kan till exempel ändra sin kroppstemperatur med vilje och kan vara mellan 30 och 40 grader varm.

Det finns ungefär 250 arter av humlor i världen. 37 av dem finns i Sverige.

Många humlearter bor i gamla sorkbon i marken eller under grästuvor. De bor också i musbon i murkna stubbar, lövhögar eller i stenmurar. Det finns en sorts humla som kallas för ”snylthumla”. Den låtsas vara en riktig humla, så att den kan få bo i de vanliga humlornas bon.

Det finns humlor med långa tungor och humlor med korta tungor. De korttungade humlorna samlar nektar och pollen från grunda blommor. De gillar t ex blåbär, lingon, hallon, maskrosor och ljung. Det går bra för de korttungade humlorna. Vid de flesta lantbruk är de korttungade humlorna fler än de med lång tunga.

Humlor med långa tungor samlar nektar och pollen från djupa blommor. De är anpassade till växter där nektarn samlas i en djup pip. De gillar t ex rödklöver och åkerböna. I Europa, och även i Sverige, är flera långtungade humlearter hotade, eftersom människor skördar mer och mer av de växter de gillar.

En brukar säga att humlor inte sticks, utan att de bränns. Men det stämmer inte riktigt, för humlor sticks också, men det gör bara mindre ont än när getingar och bin gör det. Fast det ska till ganska mycket innan en humla blir arg – de är ganska lugna av sig.

Vi människor har nästan alltid en temperatur på 37 grader. Eftersom humlan kan vara så varm som 40 grader kan en ibland se den flyga i snöoväder långt upp i landet!

Det finns en myt som säger att humlor egentligen inte borde kunna flyga. Men denna myt uppfanns för länge sedan, när vi inte visste lika mycket om humlor som vi vet nu. Humlor flyger nästan som helikoptrar, men snurrar inte riktigt runt vingarna, utan flaxar med dem och skapar samtidigt en pytteliten virvelvind ovanför sig, som hjälper till att hålla humlan uppe.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer