Gräshoppan är en riktig längdhoppare

Gräshoppan är en insekt som har långa och starka bakben. Med hjälp av dem kan de hoppa upp till en meter! Vissa gräshoppor har förmågan att hoppa en längd motsvarande 20 gånger längden på sina egna kroppar. Snacka om längdhoppare!

Du kanske har hört en gräshoppa sjunga någon gång? På bakbenen har dem ett räfflat organ som de gnider sina vingar och bakben på. Då hörs det ett högt läte. Såna ljud gör de för att hitta en partner som de kan skaffa nya små gräshoppor tillsammans med.

Vill du lyssna på gräshoppor? På Naturhistoriska riksmuseets hemsida har de sammanställt flera olika arter gräshoppor som en kan lyssna på här.

Du kan ofta höra gräshopporna på soliga ängar och på åkrar när det är sommar. Ofta tror vi människor att det är syrsor som spelar och sjunger för oss, men det är oftast gräshoppor och vårtbitare som hörs. Gräshoppor är mest aktiva på dagen och äter växter.

Den vanligaste gräshoppan i Sverige heter grön ängsgräshoppa. Den är grön, som namnet säger, men ibland också lite brun och gulgrön. Att de är gröna beror på att de ska kunna kamouflera sig och gömma sig bland gräs och löv – så att inga fiender hittar dem.

Gräshoppan har fem ögon. Två stora och tre mindre. Med hjälp av dessa så kan de se i många riktningar samtidigt. Det gör att de har väldigt bra koll på vad som händer runtomkring dem. Däremot har de inga öron. Men de kan ändå höra. De har istället en speciell inbyggd hörsel på magen eller benen som gör att de kan känna ljud som vibrationer.

När de skaffar ungar så lägger honan små små ägg. Äggen kläcks sedan och då kryper det ut en lite larv som kallas nymf. De liknar de vuxna gräshopporna, men de är mycket mindre och så har de inte fått några vingar än.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer