Gräsanden

Gräsänder kan bli väldigt gamla. Vissa är flyttfåglar, andra stannar kvar i Sverige över vintern. De trivs i alla typer av vatten, men mest sådana där det finns mycket vass.

De fåglar som du ser i sjöar och bäckar nära där du bor brukar oftast vara gräsänder. Gräsanden är en stor and som är 55–60 cm hög och har 81–95 cm mellan vingspetsarna. Hanar och honor är väldigt olika till utseendet. Så olika att Carl von Linné (du vet han som sorterade upp alla växter i olika sorter?) trodde att det var två olika sorters änder. Men det visade det sig sen att det inte är. Hanen har ett grönt skimrande huvud, brunt bröst, grå kropp och gul näbb, och honan är brunspräcklig med orange och grå näbb. Honan är lite mindre än hanen.

Gräsanden finns på norra halvklotet och i Australien. Den finns överallt i Sverige utom i fjällen, men är vanligast i de södra delarna. Gräsanden gillar alla typer av vatten, från små nästan igenvuxna dammar till stora sjöar och skärgård. Den trivs bäst i vatten med mycket vass.

Vissa gräsänder är flyttfåglar och flyger söderut under vintern, men vissa stannar kvar. Hos de som stannar i Sverige är det vanligt att honan och hanen håller ihop livet ut, precis som många andra fågelarter.

Gräsänder äter mest vattenväxter, men också insekter, skalbaggar kräftdjur och frön. När den äter tippar den kroppen framåt i vattnet och hugger tag i sitt byte, eller betar efter växter under vattnet.

Så här låter en gräsand.

En gräsand kan bli mycket gammal. Den äldsta man vet om blev 26 år.

Tyvärr jagas gräsänder och på flera ställen föder man upp gräsänder för att kunna jaga dem. Djurens Rätt tycker att gräsänder ska få leva ifred och inte dödas.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi vill sprida information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på: Instagram @raddadjurenklubben, Facebook @raddadjurenklubben och TikTok @raddadjurenklubben

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer