Giraffen är världens högsta djur

Världens längsta djur, giraffen, bor i Afrika. Giraffer lever i flock och betar blad från träden på savannen. De kan bli 25 år gamla i det vilda, men hotas av människan.

Giraffer lever i Afrika, på savannerna söder om Sahara. Giraffen är det längsta djuret i hela världen. De kan bli upp till fem eller sex meter höga! Halsen är över två meter lång. Det sägs att den långa halsen är till för att giraffen ska kunna äta blad som finns högt upp i träden.

Giraffer lever i flockar, oftast lever honor och ungar för sig och hanar för sig. När giraffkalven föds är den 170-200 cm lång och den kan springa omkring redan efter några timmar. Honorna brukar samla ihop alla kalvar tillsammans och vakta dem, ungefär som på ett dagis. Vilda giraffer kan bli ungefär 25 år gamla.

Giraffer äter mest blad och frukt. De äter jätteofta, vissa dagar i upp till tjugo av dygnets tjugofyra timmar. Men det är inte så konstigt att de måste äta så mycket, de väger nästan två ton. När de äter använder de sin långa, blåsvarta tunga för att nå blad och gripa tag om dem. Tungan är nästan en halv meter lång och full av muskler.

Giraffen har ett väldigt stort hjärta som pumpar blodet runt i kroppen, så att det orkar hela vägen upp till hjärnan. Det pumpar 60 liter blod genom kroppen per minut och väger hela 12 kg! De har längre framben än bakben, vilket gör att de går i något man kallar passgång. Du kan se hur det ser ut när giraffer går i filmen här.

Det största hotet mot giraffer är olaglig jakt och att människor blir fler. När städerna växer så krymper de stora savannerna där girafferna lever. Antalet giraffer har minskat väldigt mycket de senaste åren. Idag finns det färre än 100 000 vilda giraffer kvar.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi vill sprida information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på: Instagram @raddadjurenklubben, Facebook @raddadjurenklubben och TikTok @raddadjurenklubben

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer