Fiskmåsen finns i hela Sverige

Fiskmåsen är en flyttfågel som flyttar till varmare länder när det blir vinter. Den finns i hela Sverige och kan bli väldigt gammal.

Fiskmåsar kan du se i hela Sverige, ända upp till fjällen. Ibland rör de sig även i städerna, men oftast håller de till nära vatten. De vuxna fiskmåsarna har en grå ovansida men resten av kroppen är vit. Deras näbbar och ben är gula och vingarnas spetsar är svarta.

Det vanligaste kännetecknet är nog ändå deras läten. Vanligaste lätet ett gällt ”ki-ia”, de har även ett skrockande ”kak-kak-kak”. Här kan du höra hur fiskmåsar låter.

Det uppskattas att det finns flera miljoner fiskmåsar i världen, i Sverige tror man att det lever mellan hundra tusen och tvåhundra tusen fiskmåsar. Men på vintern flyttar de flesta av dem söderut för att det blir för kallt här. Hur många som stannar kvar på södra Sveriges kuster beror på hur varm vintern är.

I olika delar av Sverige kallas fiskmåsen för olika saker, här är några exempel:

  • Feskanåpa – Småland
  • Feskemåns – Västergötland
  • Fiskmåke – Närke
  • Fiskmåns – Värmland
  • Gale, måve – Bohuslän
  • Gjuse – Öland

Fiskmåsar häckar, det vill säga parar sig och lägger ägg, när de är tre till fem år gamla. Föräldrarna tar hand om ungarna tillsammans, och efter ungefär 35 dagar kan de flyga. Fiskmåsar kan bli gamla, den äldsta fiskmås som upptäckts i Europa var 33 år och 8 månader.

Det är lätt att förväxla fiskmåsen med gråtruten eller skrattmåsen. Då är bra knep att tänka på att om fågeln har ett röd prick på undre delen av näbben så är det en gråtrut. Har fågeln röd näbb med svart spets så är det en vuxen skrattmås och inte en fiskmås.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer