Delfinerna pratar med visslingar och klickljud

Delfiner är sociala och smarta djur. De ser och hör otroligt bra och pratar med varandra genom visslingar och klickande. Tyvärr hotas de av människor som fångar in dem och har dem i djurparker där de inte mår bra alls.

Delfiner finns i alla hav, men de håller sig oftast på ganska grunda vatten. Det finns nästan 40 arter av delfiner, de brukar vara mellan 1,4 och 4 meter långa.

Delfiner andas genom ett blåshål som sitter ovanpå huvudet. Det finns en muskel vid hålet som hjälper dem att hålla det stängt när de är under vatten. Du kanske har sett hur det sprutar vatten när en delfin eller val kommer upp till ytan? Det är för att de andas.

Delfiner är snabba simmare, ibland simmar de lika fort som en bil får köra inne i en stad. De peelar av sig hud varannan timme för att bli ännu snabbare. Vissa delfiner hoppar också upp och ner i vattnet för att det ska gå snabbare. De är väldigt duktiga på att rida på vågor. De simmar nära fartyg och tar hjälp av vågorna för att komma fram snabbare. Smart va?

Delfiner är sociala djur och kan kommunicera genom något som heter ekolokalisering. Det gör de genom ett organ som sitter i huvudet, därför kan det se ut som om vissa delfiner har en bula i pannan. De pratar med varandra genom visslingar och klickljud, ljuden går genom bulan i pannan och sänds ut som en ”stråle” och studsar på föremål i vattnet. Delfinerna har olika signaturvisslingar så att de kan känna igen vem det är som pratar, precis som vi människor har olika röster och dialekter. Dessutom är deras hörsel och syn väldigt bra. De ser bäst under vatten men har en bra syn även ovanför vatten. Ibland lever delfinerna tillsammans i stora grupper som med tusen andra delfiner. De tycker om att vara tillsammans och skyddar varandra ifall det kommer en fiende och attackerar. Då bildar de vuxna delfinerna en ring runt de yngre och de äldre för att skydda dem.

Delfiner är väldigt intelligenta djur och när de sover så låter de alltid ena halvan av hjärnan vara vaken. Detta måste de eftersom deras andning inte sker automatiskt som hos oss människor. Vi behöver ju inte ta varje andetag medvetet, men det måste en delfin. När de sover håller de också ett öga öppet för att kunna upptäcka faror.

Något som kan vara farligt för delfinerna är att de alltid ser så lekfulla och glada ut. Det är bland annat därför människor tränar dem och håller dem i fångenskap för att göra konster, och för att de är så smarta och lätta att träna. Många förstår inte att delfinerna inte mår bra av att leva i fångenskap, eftersom de ändå ser så glada ut. Men delfinen kan ju inte hjälpa hur den ser ut, de kan ju vara ledsna de också även om vi människor kanske inte förstår det. I fångenskap lider delfiner av stress och många måste få medicin för det. Att de blir stressade beror främst på två saker. Att de inte kan röra sig fritt och på så stora ytor som i havet och på grund av att deras ekoljud dämpas i bassängerna och hindrar deras kommunikation med andra delfiner.

Förutom att delfiner kan hotas av människan för att vissa fångar in dem och sätter dem på djurparker och i små bassänger, så finns det andra farliga saker för dem. De skadas ofta när människor fiskar tonfisk, då kan delfiner fastna i näten och drunkna. Troligtvis har nästan en halv miljon delfiner dött på det sättet sedan det började fiskas med sådana nät, och totalt är det runt 250 000 delfiner som dör varje år på grund av människan.

Du kan hjälpa delfinerna genom att:

  • inte gå på delfinarium eller djurparker där delfiner hålls i fångenskap.
  • aldrig kasta skräp i havet.
  • inte äta fisk, utan testa vego i stället.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer