Deepstaria enigmatica är en jättejättestor manet

Deepstaria enigmatica kallas också för kaskad-djur och lever djupt nere i haven. Människor såg den för första gången på 1960-talet, och det är ganska sällan man får syn på den.

Deepstaria enigmatica är en jättestor manet. Ostörd ser den ut som en stor skimrande påse som stilla svävar i havet. De kan bli upp till en meter breda. Oftast bor de i haven i eller kring Antarktis mellan 800 och 1800 meters djup. Troligtvis var det först på 60-talet som vi människor träffade på dem. I klippet nedan får du se Deepstaria och några andra maneter som den är nära släkt med. Deepstaria fick sitt namn från undervattensbåten som först såg den.

Här kan du se en video på Deepstaria enigmatica.

På mitten av dess insida har den en öppning där den äter. Kring denna öppning hänger utstickande organ som den använder för att bajsa. Den biten är ungefär likadan som på andra maneter. Ibland tror misstar folk den för en rymdvarelse eller kanske skräp som flyter omkring men det går att se att det är en manet genom att känna igen de delarna.

På de flesta bilder och filmer som finns av den här jättemaneten så ser det ut som att den fladdrar eller pulserar ungefär som ett lakan i vinden. Det gör att den ibland kallas för kaskad-djur för att den fladdrade i kaskader. Anledningen var att undervattensbåtarna som fotograferade maneten styrde genom att spruta ut vatten och det gjorde att maneten alltid såg ut att röra massor på sig. Här är ett klipp där du kan se hur den fladdrar omkring.

Här är en Deepstaria enigmatica som i stället simmar lugnt utan att störas av ubåtens vattenvirvlar.

Den kan sluta sig och på så sätt stänga in byten. Då ser den mest ut som en ballong som luften håller på att gå ur.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi vill sprida information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på: Instagram @raddadjurenklubben, Facebook @raddadjurenklubben och TikTok @raddadjurenklubben

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer