Brunbjörnen kan sova i upp till åtta månader

Brunbjörnen är Sveriges största rovdjur, men den äter faktiskt mest växter, rötter, bär och småkryp.

En vuxen brunbjörn kan bli 200 till 300 centimeter lång och väga hela 600 kilogram. Den känns igen på sitt stora huvud och sina små ögon och öron. Pälsen är tjock och kan variera från ljusbrun till mörkbrun. De yngre björnarna har ofta en ljusare färg runt halsen, vilket gör att det nästan ser ut som att de har ett halsband på sig.

Brunbjörnen finns på många platser i världen, det är den björn som finns på allra flest ställen faktiskt. I Sverige finns brunbjörnen i mellersta delen av landet och hela vägen längst upp i norr. Den undviker vanligtvis människor och trivs allra bäst i stora otillgängliga skogar.

På vintern är det svårare för de vilda djuren att hitta mat ute i naturen och därför går en del av dem i ide, brunbjörnen är en av dem. Redan under sommaren förbereder dem sig genom att äta jättemycket. När hösten kommer så börjar björnarna ta det mer och mer lugnt. Ju kallare och mörkare det blir, desto slöare blir björnarna. Det är kylan och mörkret som avgör när björnarna går i ide och hur länge de sover. De kan sova i upp till åtta månader!

Björnarna gräver gärna sitt ide under stenar eller annat bråte så att de är skyddade. Under de första två veckorna i idet sjunker hjärtfrekvensen hos björnen. Ämnesomsättning sjunker också rejält. Det betyder att det tar längre tid för kroppen att ta hand om all mat som björnen har ätit, så energin från maten räcker längre.

Men björnarnas vintervila är ingen riktig dvala. Om det är lite varmare under vintern så vaknar de ofta och ibland är de också uppe och rör på sig. Dessutom föds björnungarna i idet i början av året. Det är praktiskt att föda ungarna i idet eftersom de är skyddade från fara där. De har också gott om tid på sig att äta upp sig och bli starka i lugn och ro innan de möter världen.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer