Alpackan kommunicerar med hummande läten

Alpackan tillhör kamelfamiljen och är närmast släkting med den utrotningshotade vikunjan. De kommer ursprungligen från bergskedjorna i Anderna och finns fortfarande mest i Peru, Ecuador, Chile och Bolivia. Där lever de på höjder upp till 5000 meter över havet!

Alpackor är sociala och nyfikna flockdjur som vill bo tillsammans med andra alpacka-kompisar. De använder olika hummande läten för att prata med varandra, vilket ibland kan låta lite som när en människa pratar med handen för munnen. De har också ett väldigt varierat kroppsspråk. De höjer och sänker huvudet och vinklar öronen på olika sätt för att kommunicera med varandra.

Det finns två olika typer av Alpackor - Huacaya och Suri. Det som skiljer dem åt är deras ull. Huacaya har en rak och väldigt tät ull, medan Suri har ull som formar sig som lockar och nästan ser ut som dreadlocks.

Alpackans överläpp är delad, vilket gör att de är duktiga på att välja ut små och goda växter att äta. De har också dubbla rader med tänder för att kunna smaska på gräs eller hö. Men de äter inte upp hela grässtrået utan nafsar bara på toppen. Alpackor är idisslare, men till skillnad från andra djur som idisslar, som till exempel kor och får, så har alpackan bara tre magar och inte fyra. En vuxen alpacka mäter ca 1 meter i mankhöjd och väger mellan 50 till 80 kilogram.

Precis som lamor kan alpackor spotta (magsyra och halvsmält föda), men det är väldigt ovanligt att de gör det mot människor. De brukar bara spotta om de känner sig hotade eller för att markera mot någon annan i flocken.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer