Djurens Hjälte Vilmer skriver för hummern

När Vilmer, 10 år, för första gången besökte det nya akvariet på Malmö Museer tyckte han direkt att något var fel. Fiskarna hade det så väldigt trångt! Värst var det för den blå jättehummern som hade ett väldigt litet akvarium. Han bestämde sig för att göra något åt det.

2735
2735

Djurens-Hjälte

Namn: Vilmer Denne
Ålder: 10 år
Bor: Malmö
Favoritdjur: Jag tycker mycket om fåglar och speciellt pingviner

Jag tycker det är hemskt när djuren får så liten yta, förklarar Vilmer.

Så för att hjälpa hummern och de andra djuren på akvariet skrev Vilmer en insändare till tidningen Sydsvenskan. En insändare är en text som någon skriver till en tidning för att dela med sig av sina tankar, oftast om något de tycker är dåligt. I Vilmers första insändare gav han ”tummen ner” till hur litet utrymme djuren hade det på det nya akvariet.

Vilmer

Lite senare blev en av akvariets djurvårdare intervjuade av en annan tidning. I den intervjun nämnde djurvårdaren Vilmers insändare, men han sa också att hummern inte alls behövde större utrymme. Att insändaren blev uppmärksammad tycker Vilmer kändes bra, men svaret var inte det han ville ha. Djurvårdaren sa i intervjun att hummern kanske skulle få större utrymme ändå. Tyvärr hade inget förändrats när Vilmer besökte akvariet flera månader senare. Då skrev han ett mail till akvariet och frågade varför hummern inte fått ett större hem än, men de svarade att hummern visst bodde tillräckligt stort.

Det var då som Vilmer bestämde sig för att skriva en insändare till, denna gång en lite större. Han förklarar i sin insändare hur humrar vill bo under stenar på djupt vatten och att de brukar röra på sig för att leta mat, men de är bara uppe på natten. Vilmer tyckte att det var lite svårt att skriva insändaren, men med bara lite hjälp av sin mamma Sara så gick allt bra. Texten blev så fin att han har fått beröm för den, även om hummern tyvärr inte har fått det bättre.

Ingenting har ändrats på museet, förklarar Vilmer. Han säger dock att fler barn borde skriva insändare. Det är viktigt att alla barn som ser djur som har det dåligt vågar säga ifrån. En insändare är ett bra sätt om man inte vågar prata med dem som gör djuren illa.

Vi på Rädda Djuren-klubben tycker att insändare är ett bra sätt att göra sin röst hörd. Genom att skriva insändare när ni ser att något djur har det dåligt kan ni hjälpa till att förändra. Det är tack vare Vilmers stora engagemang och vilja att hjälpa hummern som han blev en riktig Djurens Hjälte. Så när du vill skriva en insändare, kan det vara bra att göra som Vilmer; börja med en lite mindre och skriv sedan en större, lite svårare.