Mirabel startade Green Flowers för att hjälpa djuren

En bild som togs på Green Flowers när de precis lämnat över sitt bidrag till WWF. Mirabel är den blonda tjejen, andra från vänster. Även Alexandra, Karin, Lovisa och lillebror Måns hjälpte till. Mirabel Hallander, 11 år, är en sann Djurens Hjälte! För Mirabel finns det inget annat alternativ än att stå upp för djuren. Det finns ingenting kan rubba på hennes helhjärtade engagemang. Med bestämda ord kämpar hon för djuren och nu får hon utmärkelsen Djurens Hjälte av Rädda Djuren-klubben för sitt arbete. Tillsammans med några vänner startade hon för nästan två år sedan gruppen Green Flowers som genom...

2964
2964

image

En bild som togs på Green Flowers när de precis lämnat över sitt bidrag till WWF. Mirabel är den blonda tjejen, andra från vänster. Även Alexandra, Karin, Lovisa och lillebror Måns hjälpte till.

Mirabel Hallander, 11 år, är en sann Djurens Hjälte!

För Mirabel finns det inget annat alternativ än att stå upp för djuren. Det finns ingenting kan rubba på hennes helhjärtade engagemang. Med bestämda ord kämpar hon för djuren och nu får hon utmärkelsen Djurens Hjälte av Rädda Djuren-klubben för sitt arbete.

Tillsammans med några vänner startade hon för nästan två år sedan gruppen Green Flowers som genom olika projekt jobbar med att hjälpa djur och sprida kunskap om djurens situation. För kunskap, det har Mirabel. Hon har skrivit en hel faktabok om pandor som är ett av de djur hon fascineras av.

–          De är lite ying och yang. Och så är de vegetarianer, precis som jag!

Men Mirabel är noga med att inte favorisera en speciell art, även om hon ibland kan tycka om djur som är vegetarianer lite mer eftersom de inte äter djur.

–          Det är som att alla djur är mina vänner, jag har ingen speciell bästis, förklarar hon.

Att vara vegetarian är på många sätt självklart för Mirabel även om det är många omkring henne som inte gjort samma djurvänliga val. Hon har koll på vilka lärare som äter vego och att det finns några elever till på skolan som också äter vegetariskt. Men de är inte så många.

Ibland blir hon retad av personer som äter kött men då ger hon dem svar på tal.

–          Det är otroligt töntigt att reta mig för att jag inte äter kött. Det är dom som är töntiga som fortfarande äter kött, säger hon bestämt.

Men egentligen spelar det inte så stor roll vad andra säger och tycker, ingenting kan få henne att ändra sig.

–          Jag har alltid bättre argument att komma med, säger hon.

Gruppen Green Flowers har mest jobbat med att hjälpa utrotningshotade djur hittills. De har samlat in pengar genom bland annat dansföreställningar, att sälja påskliljor och att jobba på kontor. Nyligen lämnade de över fyra tusen insamlade kronor till organisationen WWF och deras arbete för att hjälpa bergsgorillor.

–          Det finns bara 880 bergsgorillor kvar i hela världen, man blir helt chockad när man tänker på det, de är ju så nära människan på många sätt, säger Mirabel engagerat.

När hon blir äldre tror hon att hon kommer att jobba mer med det som Djurens Rätt gör, bland annat för att få bort köttfabrikerna. Hon vill hjälpa alla djur, inte bara husdjur som en veterinär gör.

–          Jag tror att jag måste bli politiker. Jag vill förändra lagarna och ge djuren ett bättre liv.

Hon förklarar att det egentligen inte låter så roligt att vara politiker, men att det är viktigt att någon för djurens talan även i de forumen. Hon tror att arbetet för djuren kommer att ta mycket tid i hennes liv i framtiden och är beredd på att jobba hårt för att få till förändring.

–          Vuxna tycker det är coolt att jag vet så mycket – men alla vet egentligen lika mycket men vågar inte ge uttryck för det, säger hon till Rädda Djuren.

Mirabel berättar att de inte pratar så mycket om de här ämnena i skolan.

–          Alla är väldigt ovetande i skolan, utom jag och några till.

Hon förklarar att många tror att om vi slutar mjölka korna så dör dem. Mirabel har försökt förklara för dem att det är för att vi tagit kalven ifrån kon som vi har möjlighet att mjölka kon och få mjölk, men de flesta tror henne inte.

–          Det enda som är jobbigt är att folk inte förstår vad jag vill. Jag har inte hunnit göra så mycket än, men det jag kommer att göra kommer vara stort. Jag kan så mycket och har så bra förutsättningar, men de vuxna bara tar det som ett skämt. Jag känner mig inte som ett barn, men jag blir behandlad så ibland.

Gruppen Green Flowers har gett Mirabel nya vänner som också brinner för djurs rättigheter. Efter att ha överlämnat sina insamlade pengar till WWF så har de nu dragit igång ett nytt projekt. Det går ut på att de delar ut lappar till människor om att de kan skänka gamla saker de inte använder längre. Då hör de av sig till Green Flowers som kommer med en cykelkärra och hämtar sakerna som de sedan säljer och alla pengarna kommer att gå till att hjälpa djur. De vet inte ännu exakt vart pengarna ska gå, men denna gången vill de vara med och hjälpa djur själva och inte bara skänka pengarna till en stor organisation.

Det viktiga är dock inte att samla in pengar, menar Mirabel, utan att hon hoppas att andra får inspiration av det som Green Flowers gör och kanske gör likadant. Det är viktigt att så många som möjligt hjälps åt för djurens skull.