Lisa berättar om djurförsök

Lisa är medlem i Rädda Djuren-klubben och har alltid haft ett brinnande intresse för djur och djurrätt. På Söndrebalgs skola, där Lisa går, fick de i uppgift att sätta upp mål på sina utvecklingssamtal. Det var naturligt för Lisa att välja att göra ett projekt om djurförsök. Det är en fråga som intresserar henne mycket, men som många i hennes närhet inte vet så mycket om. I alla fall visste de inte så mycket innan Lisa drog igång sitt projekt.

2925
2925

lisa_palm-helmersson-1

Namn: Lisa
Ålder: 11
Favoritdjur: Kanin och häst

 

Lisa är medlem i Rädda Djuren-klubben och har alltid haft ett brinnande intresse för djur och djurrätt.  På Söndrebalgs skola, där Lisa går, fick de i uppgift att sätta upp mål på sina utvecklingssamtal. Det var naturligt för Lisa att välja att göra ett projekt om djurförsök. Det är en fråga som intresserar henne mycket, men som många i hennes närhet inte vet så mycket om. I alla fall visste de inte så mycket innan Lisa drog igång sitt projekt.

Projektet handlar om djurförsök och hur man använder djur för att testa både mediciner och smink på dem. Många sådana försök är smärtsamma för djuren och vissa är helt onödiga – men man gör dem ändå.

– Det är synd om djuren, förklarar Lisa.

Nu har EU bestämt att inga försök får göras på djur när man testar smink. Det är ett bra beslut, men det finns fortfarande många djur som råkar ut för plågsamma djurförsök när man testar andra saker.

Inför hela sin klass berättade därför Lisa om djurförsök under en redovisning. Nästan ingen kände till det hon berättade. Tjugofem elever och personal på skolan skrev efteråt upp sig på en lista för att få mer information om Rädda Djuren-klubben och Djurens Rätt. Lisa hoppas att många av dem blir medlemmar och börjar bry sig mer om djuren.

Lisa var ganska nervös inför redovisningen, men bestämde sig för att inte tänka så mycket på det utan att bara göra det. Rädda Djuren frågar om hon har något tips till andra som också blir nervösa om de ska prata inför mycket folk.

–  Gör redovisningen tidigt på dagen, då hinner du inte bli för nervös!

Med hjälp av sitt eget tips så blev hennes redovisning så populär att en annan klass på skolan nu har bett henne att hålla den inför dem också. Projektet har varit roligt att göra, tycker Lisa, och det är bra att så många visar intresse för frågan.

Dagen efter redovisningen så satte Lisa upp den andra delen av projektet – en utställning. På en vikvägg har Lisa blandat information om djurförsök, bilder, affischer om Rädda Djuren och annat som hon tycker är viktigt att visa sina klasskompisar. Hon ställde också upp ett bord framför med gratis Rädda Djuren-tidningar och klistermärke.

– Klistermärkena är redan slut och det är bara några tidningar kvar. Och jag lade fram MÅNGA, berättar Lisa.

En annan fråga som Lisa tycker är viktig, men som hon inte hade med i sitt skolprojekt är vegofrågan. Själv är Lisa vegetarian och vill försöka börja äta mer veganskt – just för djurens skull. Hon tycker att det är ganska enkelt att vara vegetarian. I skolan får hon gå in i köket och hämta sin mat och kompisarna ställer ofta nyfikna frågor om vad hon äter. Lisa vet att det är några äldre elever på skolan som också är vegetarianer, men det är inga hon känner.

– En kompis har provat att testa att äta en vegetarisk grej om dagen och hon har gillat det mesta, berättar Lisa.

Lisas utställning ska stå framme på skolan ända till påsklovet, så hon hoppas att många fler hinner se den och få upp ögonen för att djuren ska få det bättre.

 

lisa_palm-helmersson-4