Systrarna Moa & Nellie räddar grodor och paddor

Systrarna Moa och Nellie bor utanför Halmstad i en lantlig miljö. I deras trädgård finns otroligt många grodor och paddor. Det är roligt, tycker de båda två, speciellt eftersom grodor och paddor annars är ganska utsatta arter. Tyvärr har grodorna och paddorna oturen att av misstag trilla ner i Moa och Nellies källartrapp. Det blir …   Läs mer

3822
3822
Moa och Nellie
Moa och Nellie

Systrarna Moa och Nellie bor utanför Halmstad i en lantlig miljö. I deras trädgård finns otroligt många grodor och paddor. Det är roligt, tycker de båda två, speciellt eftersom grodor och paddor annars är ganska utsatta arter. Tyvärr har grodorna och paddorna oturen att av misstag trilla ner i Moa och Nellies källartrapp. Det blir som en farlig fälla för dem där nere och därför har tjejerna påbörjat regelbundna räddningsaktioner.


Foto: privat

Namn: Moa & Nellie
Ålder: 6 och 4 år
Favoritdjur: Hästar, hundar, katter och kaniner.

– Jag ville inte att de skulle dö i källartrappen, så jag började hjälpa dem, säger Moa.
Sen Moa var tre år har hon hjälpt djuren som ramlat ner i trappen och hennes lillasyster Nellie har hjälpt till sen den dagen hon lärde sig gå. Det är svårt att uppskatta hur många djur som systrarna har räddat, men det är väldigt många!

– Man får vara försiktig med grodorna eftersom de är så små, förklarar Moa.
Under sommaren går de till källartrappen varje dag, ibland flera gånger om dagen, för att försiktigt lyfta upp de djur som ramlat ner. Oftast är det grodor och paddor, men även sniglar och ibland små ödlor har fått hjälp av Moa och Nellie. Det finns inga otäcka djur, säger Moa, men Nellie håller inte riktigt med.

ödla

– Ödlorna var lite läskiga, säger hon.
Tjejerna tycker att det är viktigt att hjälpa djur som far illa och alla djur de räddar från källartrappen släpper de in i en buske för att de ska vara ifred i naturen.
De berättar att de sett en orm också, när de var ute och cyklade. Den låg helt upp och ner så de hjälpte den tillbaka in i skogen igen.

– Vi tycker väldigt mycket om djur, säger Moa. De är så keliga och snälla.

– De är som människor, säger Nellie.