Djur som lever på natten

Fladdermössen hittar vägen genom att lyssna efter eko i sin omgivning, det kallas ekolokalisation. De gör ett läte och lyssnar sedan på ekot från sitt eget ljud för att förstå var de befinner sig och vart de ska flyga. I de flesta fall kan vi människor inte höra deras läten när de håller på med detta.

19693
19693

Fladdermus flyger i mörkret  Fladdermus

Fladdermusen är ett av de äldsta djuren i världen. Alla fladdermöss är fridlysta i Sverige sedan 1986. Det betyder att man inte får fånga, döda eller störa dem. Eftersom fladdermusen är aktiv på natten så spenderar den dagarna i olika hål i träd, men ibland flyttar den också in i hus och byggnader. Eftersom de är fridlysta får man inte flytta deras bon. Men fladdermössen är ganska bra att ha som inneboende eftersom de äter upp insekter som kan skada våra trädgårdar.

Om du tror att du har fladdermöss i din närhet så kan du leta spår efter deras bajs. Det liknar musbajs men skiljer sig genom att ytan glänser och att det är lätt att smula sönder. De flesta fladdermöss som finns i Sverige attackerar inte människor, men de kan bitas om man är för nära eller försöker röra dem. Så om du ser en fladdermus är det bäst att låta den vara ifred.

När fladdermössen sover så fäller de vingarna runt sig och hänger med bakfötterna i en gren med huvudet nedåt. De sover så för att de ska kunna komma snabbt iväg om det händer något, då är det bara att släppa taget med fötterna och glida iväg med vingarna.

Fladdermössen hittar vägen genom att lyssna efter eko i sin omgivning, det kallas ekolokalisation. De gör ett läte och lyssnar sedan på ekot från sitt eget ljud för att förstå var de befinner sig och vart de ska flyga. I de flesta fall kan vi människor inte höra deras läten när de håller på med detta.

Kinkajou

Kinkajoun är ett däggdjur som lever i regnskogen i Centralamerika och Sydamerika och håller till uppe i träden. De ses sällan av människor eftersom de på dagarna sover i hål i träden eller i skuggan av löv för att undvika solen.

Kinkajoun liknar en apa, har tunga som en myrslok och tänder som ett rovdjur. Men närmaste släktingen är faktiskt tvättbjörnen. Ibland kallas kinkajoun också för honungsbjörn eller sockerbjörn. Smeknamnen har kommit till eftersom kinkajoun gillar att äta frukt och dricker nektar från blommor. De är viktiga för naturen eftersom blommornas pollen fastnar i pälsen i ansiktet på dem när de dricker och så sprids blommans pollen vidare. Kinkajoun har vassa tänder och skulle kunna äta kött, men det gör de nästan aldrig. De väljer hellre frukt, gärna fikon eller mango, eller blommor och örter.

Kinkajoun är väldigt snabb och kan hoppa mellan träden. De har en gripsvans som de använder som en femte hand när de klättrar. De kan också hålla balansen med hjälp av svansen. Och så kan de vrida sina fötter ett halvt varv, vilket gör att de kan springa baklänges på grenar eller klättra neråt med huvudet före om det skulle behövas.

Uggla

Uggla sitter på gren

De flesta ugglor är mest aktiva på natten eller precis innan solen går upp eller ner. De har jättebra syn och hörsel. De har sina ögon mitt fram och många av ugglorna har ett platt ansikte.

Ugglor kan flyga nästan helt tyst så att det inte hörs. Det kan de göra eftersom en del av ugglans dun blir till ett vitt puder som täcker fjädrarna. Deras vingar är också speciellt anpassade med en mjuk kant som hjälper till. Att flyga tyst är bra när ugglan ska jaga efter byten. Då överraskar den möss och liknande som inte hör att ugglan kommer. Trots att ugglor har jättebra syn så behöver de inte använda synen när de jagar. Istället lyssnar de efter ljud från små djur i närheten.

Det finns många olika sorters ugglor. I Europa är kattugglan vanlig och i Sverige finns det upp till 20 000 kattugglor. Kattugglan stannar i Sverige över vintern och vaktar sitt revir noga. Den gillar framförallt att bo i löv- eller blandskog. Kattugglor har två klassiska läten, det ena låter ke-vitt och det andra är ett hoo-hoo-hoo-hoo, som du säkert hört någon gång. De har precis som andra ugglor en väldigt bra syn. Man tror att kattugglan kan se nästan 100 gånger så bra som människan i mörker.

Lysmaskar och Eldflugor

Det finns en del insekter som är aktiva på natten och vissa av dem lyser. Vi människor brukar kalla dem för lysmaskar eller eldflugor, men egentligen är det oftast skalbaggar av olika sorter vi menar. Eldflugor är vanligast i tropiskt klimat men i Sverige kan vi se lysmaskar på kvällarna ibland.

Precis som namnet säger så kan de lysa. Det kallas bioluminiscens, som betyder biologisk ljusalstring. En lysmask börjar lysa när speciella ämnen som finns i cellerna i deras svansar möter varandra. Man vet inte riktigt varför de lyser, men det verkar som att det är för att locka till sig byten och för att visa att det är parningsperiod. Honorna kan inte flyga så på kvällarna sitter de i gräset och lyser med bakdelen, så att hanarna kan hitta dem och flyga dit för att para sig.