Minkar älskar att simma!

Ända sedan de första pälsfarmerna startade på 1920-talet har minkar rymt eller släppts ut från farmer. Det finns därför vilda minkar i Sverige. I det vilda lever minkar solitärt, det betyder att de lever ensamma och har egna revir. De umgås bara med andra minkar vid parningen och under ungarnas första tolv veckor, då ungarna stannar hos mamman. Ett revir kan vara mellan en och sex kilometer långt och det sträcker sig alltid längs vatten. Inom reviret finns flera lyor där de bor. Minkar är rovdjur som lever på gnagare, fiskar, kräftdjur och fåglar. Oftast så jagar de i vattnet....

16132
16132

Ända sedan de första pälsfarmerna startade på 1920-talet har minkar rymt eller släppts ut från farmer. Det finns därför vilda minkar i Sverige. I det vilda lever minkar solitärt, det betyder att de lever ensamma och har egna revir. De umgås bara med andra minkar vid parningen och under ungarnas första tolv veckor, då ungarna stannar hos mamman. Ett revir kan vara mellan en och sex kilometer långt och det sträcker sig alltid längs vatten. Inom reviret finns flera lyor där de bor.

Minkar är rovdjur som lever på gnagare, fiskar, kräftdjur och fåglar. Oftast så jagar de i vattnet. Minkar är superduktiga simmare som kan stanna under ytan länge. De lever både på land och i vatten.

Minkar älskar att simma och har till och med lite simhud mellan tårna

 

Minkar kan bli upp till 11 år gamla. Minken har en kroppslängd på 30–45 cm lång exklusive svansen på 13–23 cm. Hanen är större än honan. Han väger mellan 1–1,5 kg medan honan vanligtvis väger omkring 0,75 kg. De farmade minkraserna är större än den vilda formen och kan väga upp till 3 kg.

Minkaela älskar att simma men tycker att det är ganska kul att åka rutschkana med!

 

I Sverige finns det fortfarande farmer där man föder upp minkar för att göra pälsar av dem. Rädda Djuren tycker att alla minkar borde få leva för sin egen skull!

 

 

 

 

Text: Sofia Säljö