Den mytomspunna fladdermusen

Fladdermöss är sociala, vänliga och intelligenta. De är de enda däggdjur som kan flyga och med hjälp av ekopejling flyger fladdermöss obehindrat i den mörkaste natt. Fladdermöss är också mycket sociala djur som kan bli upp mot 20 år gamla. De föder bara en valp per år men kan ibland få tvillingar. Det finns över 1000 olika arter runt om i världen, allt från vampyrer till fruktälskare och grodfångare. Bara 3 arter dricker blod och dessa små fladdermöss lever i Sydamerika. De allra flesta av världens alla fladdermöss är dock insektsätare. I Sverige har vi 19 olika arter och alla...

15727
15727

Fladdermöss är sociala, vänliga och intelligenta. De är de enda däggdjur som kan flyga och med hjälp av ekopejling flyger fladdermöss obehindrat i den mörkaste natt. Fladdermöss är också mycket sociala djur som kan bli upp mot 20 år gamla. De föder bara en valp per år men kan ibland få tvillingar. Det finns över 1000 olika arter runt om i världen, allt från vampyrer till fruktälskare och grodfångare. Bara 3 arter dricker blod och dessa små fladdermöss lever i Sydamerika. De allra flesta av världens alla fladdermöss är dock insektsätare.
I Sverige har vi 19 olika arter och alla livnär de sig på insekter. Vissa lever bara i södra Sverige medan andra, som Nordisk fladdermus, syns nästan överallt i hela landet. Fladdermöss i Sverige måste ta hänsyn till att det är kallt ibland. Och att maten tar slut. Därför äter fladdermöss upp sig inför hösten och går i dvala när vintern kommer. När solen återvänder, blir honorna dräktiga och samlas i stora grupper, tillsammans med fjolårets barn, systrar och mormödrar. Och redan till sommaren ska de nya ungarna födas, lära sig flyga och klara av ekolokalisering. Sen är det höst igen och parningssäsong. Fladdermöss har fullt upp. Det finns många fladdermusarter i världen men många är hotade på grund av att deras boplatser och miljöer förstörs. Även gifter som används vid insektsbekämpning påverkar fladdermössen och kan döda dem. Fladdermöss är mycket nyttiga djur. En fladdermushona som har barn kan äta flera tusen insekter på en natt och tänk på alla myggor hon smaskar i sig.
Och har man turen att ha en egen koloni myggfångare i trädgården, då ska man värna om dem.

 

Om du vill veta mer om fladdermöss så titta på http://www.fladdermus.net/

Text: Catarina Krång