Den härliga hönan

Alla hönsraser som finns kommer från början från arten Röd djungelhöna som lever i Indien och på Java. De lever i små grupper om fem – sex djur och oftast med en tupp. De håller sig bland buskar och högt gräs där de känner sig trygga. Det kan vara ganska mörkt att leva på marken men det gör inget eftersom hönorna har superbra syn! På nätterna sitter de tillsammans uppe i träden och sover. De lägger ägg en eller ibland två gånger per år och tar hand om kycklingarna tills de är stora nog att klara sig själva. De hönor...

3308
3308

Alla hönsraser som finns kommer från början från arten Röd djungelhöna som lever i Indien och på Java. De lever i små grupper om fem – sex djur och oftast med en tupp. De håller sig bland buskar och högt gräs där de känner sig trygga. Det kan vara ganska mörkt att leva på marken men det gör inget eftersom hönorna har superbra syn! På nätterna sitter de tillsammans uppe i träden och sover. De lägger ägg en eller ibland två gånger per år och tar hand om kycklingarna tills de är stora nog att klara sig själva.

De hönor som vi är vana att se här i Sverige är på många sätt väldigt lika sina förfäder. De gillar samma saker och vill leva på samma sätt även om utseendet kan variera ganska mycket. Det finns små och stora hönor och många olika färger. En stor skillnad är att många raser är avlade så att de ska lägga onaturligt mycket ägg eftersom människor vill äta dem.

När hönor och många andra fåglar ska tvätta sig så badar de i sand! Det kan låta lite knasigt men det är väldigt bra om man har fjädrar. De ligger gärna många tillsammans när de sandbadar och verkar tycka att det är riktigt härligt.

Hönor äter lite allt möjligt. De gillar grönsaker, växter, säd, insekter och andra småkryp. Hönor som lever tillsammans med människor gillar också matrester som spagetti och pannkakor! Hönorna lär sina kycklingar vad de ska äta och inte genom att locka undan dem om de försöker äta sånt som inte är bra. Hönan visar dem andra saker som de ska äta istället. På dagarna vill de helst gå och sprätta i marken och leta efter goda saker att äta. De sandbadar tillsammans med flocken och tar hand om kycklingarna. Hönor kan bli ungefär 15 år.

Hönor pratar med varandra både genom sitt kroppsspråk men också med en massa olika läten. De har till exempel olika varningsläten för om det kommer en fara på marken eller i luften. Då vet de andra hönorna om de ska fly upp i träden eller om de ska gömma sig i buskar på marken. Bra va?