De räddar vilda fåglar

Fågelcentralen ligger på norra Hisingen mellan Göteborg och Kungälv. De jobbar med att hjälpa skadade vilda fåglar. De kan till exempel tvätta fåglar som skadats av utsläppt olja eller kartlägga sjukdomar och andra skador. De hjälper också till att sprida kunskap om vilda djur genom att ta emot studiebesök från skolor och organisationer.

3995
3995

Fågelcentralen

De vanligaste uppdragen Fågelcentralen får är fåglar som blir påkörda i trafiken, fåglar som flyger in i fönsterrutor och fåglar som blir tagna av en katt.

– Sommartid är det också många fågelungar som människor plockat upp, berättar Tommy Järås på Fågelcentralen.

Men många av de fågelungarna är inte alls övergivna. Tommy berättar att ungarna i många fågelarter lämnar boet innan de kan flyga. Då går de omkring lite på marken och blir matade av föräldrarna där istället för i boet. Så om du ser en fågelunge du tror är övergiven, vänta med att röra den tills du är säker på att den behöver hjälp.

Tre svanar fotograferade i ett rum hos fågelcentralen. I bakgrunden en vit kakelvägg och svanarna ligger på ett golv täckt av halm och gräs. Det finns matskålar. En av svanarna är vit och tre andra är vit- och gråfläckiga.

Fågelcentralen grundades redan år 1987 för att hjälpa den utrotningshotade pilgrimsfalken. Men nu när pilgrimsfalken ser ut att klara sig på egen hand så hjälper de istället alla sorters vilda fåglar. Just nu är de tre personer som jobbar på Fågelcentralen, men på sommaren tar de in extra folk. De har också volontärer som hjälper till ibland. Tommy berättar att det kommer mycket samtal och att det finns många fåglar att hjälpa.

Hur är det att jobba med att rädda fåglar?

– Det är blandat, som med många andra jobb. Det är inte alla fåglar det går bra för. Ibland kämpar man länge och ändå går det inte bra. Då måste vi ibland avliva fåglar. Det känns såklart inte bra. Men det känns bra när vi lyckas rehabilitera fåglar och släppa ut dom i det vilda igen.

Vad kan vi människor göra, för att fåglar inte ska skadas?

– Glasytor är farligt eftersom fåglarna inte ser att det är fönsterrutor och flyger in i dem. Har man stora fönster på sitt hus kan man till exempel sätta upp siluetter av rovfåglar så att fåglarna ser att det är något där, då flyger de oftast inte dit. Man kan också rulla ner gardinen om man inte är hemma på ett tag, för då ser inte fåglarna igenom fönstret.

Ugglan

– Många fåglar skadas i trafiken och oftast är det den höga farten på bilarna som är problemet. Det är viktigt att hålla nere hastigheterna och köra försiktigt.

– Skorstenar är en annan fara för fåglar. Många djur letar efter hål att krypa in i och ibland kommer de inte upp igen. Varje år plockar Fågelcentralen upp många ugglor från skorstenar. Sätt ett nät över hålet ner till skorstenen så att fåglarna inte kan krypa ner och fastna.

Vad ska man göra om man hittar en skadad fågel?

– Då ska du försöka få hjälp av någon som har kunskap och rätt att hjälpa fåglar. Som privatperson får man bara ha ett vilt djur hemma i 48 timmar.

På den här hemsidan kan du se vilka med rätt kunskap som bor nära dig

Foto: Fågelcentralen

fågeln