De hjälper skadade djur

Svenska Djurambulansen är en ideell förening som hjälper skadade djur genom att transportera dem till veterinär eller viltrehabiliterare. Föreningen har funnits sedan 2008. Det finns två djurambulanser som kör i Västra Götalands län och två djurambulanser som kör i Stockholms län. I framtiden hoppas de på att det ska kunna finnas djurambulanser i hela landet. Alla som kör djurambulanser på Svenska Djurambulansen är volontärer som jobbar ideellt. Det betyder att de inte får någon lön för sitt arbete. En av volontärerna som kör djurambulansen i Stockholm är Nina.

3735
3735

Fem djurambulaschaufförer poserar i gröna uniformer tillsammans med två hundar

Även om Svenska Djurambulansen inte har några stora kostnader för personal så har de ändå stora kostnader för bilarna och för drivmedel till dem. Därför behöver de stöd av andra djurvänner som skänker pengar till verksamheten.

Ringa efter en djurambulans

Om ett djur är skadat så kan du alltid kontakta Svenska Djurambulansen på deras journummer. Där finns det någon som svarar dygnet runt och alla dagar på året. Du kan ringa om det är ett eget familjedjur, en okänd påkörd katt på vägen eller en svan med brutet ben. De kan alltså hämta familjedjur men även en del vilda djur såsom fåglar, igelkottar och ekorrar. Men skulle du hitta ett annat vilt djur, som till exempel rådjur eller räv, så är det kommunen som du ska ringa till.

Hur gör jag för att hjälpa?

För vuxna som vill engagera sig i föreningen så går det att anmäla sig som djurambulansförare eller hjälpa till med administrativa uppgifter men det finns även saker som barn kan hjälpa till med. Du kan till exempel gilla Svenska Djurambulansens sida på Facebook och dela deras inlägg. Du kan tipsa alla du känner om att de finns och att det går att hjälpa till. Du kan också skänka en peng. Kanske kan klassen i skolan hjälpas åt att samla ihop pengar eller så går ni ihop några kompisar.

Djurambulanschaufför poserar i gul uniform tillsammans med liten hund framför djurambulans

–  Att vara volontär ger så mycket mer än man tror. Kärlek, tacksamhet och fina ord värmer hjärtat och gör att jag börjar varje jourpass med ett stort leende, säger Nina.

Foto: Linda Otterstedt

Svenska Djurambulansens larmnummer

0771- 999 112