Superlätta cupcakes

Inte smaka, bara sniffa   Superlätta chokladmuffins ger ca 12 muffins, beroende på formstorlek 1 3/4 dl vegetabilisk mjölk 1 tsk vinäger 3 ½ dl mjöl 1 tsk bikarbonat ½ tsk salt 1 dl kakao 1 1/4 dl neutral olja 1 ½ dl agave Sätt ugnen på 175°. Vispa mjölk och vinäger luftigt i en bunke och ställ åt sidan någon minut medan du ställer fram muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt om du har en sådan. Sikta sedan i de torra ingredienserna i mjölkblandningen och tillsätt slutligen agave och olja. Rör runt med en visp och försök...

2075
2075

Inte smaka, bara sniffa

 

Superlätta chokladmuffins

ger ca 12 muffins, beroende på formstorlek

  • 1 3/4 dl vegetabilisk mjölk
  • 1 tsk vinäger
  • 3 ½ dl mjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 1 dl kakao
  • 1 1/4 dl neutral olja
  • 1 ½ dl agave

Sätt ugnen på 175°. Vispa mjölk och vinäger luftigt i en bunke och ställ åt sidan någon minut medan du ställer fram muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt om du har en sådan. Sikta sedan i de torra ingredienserna i mjölkblandningen och tillsätt slutligen agave och olja. Rör runt med en visp och försök få bort eventuella klumpar, utan att blanda alltför länge. Den ganska tunna smeten tjocknar snart och blir trögflytande. Sleva upp smet med glasskopa eller sked och häll i de förberedda muffinsformarna. De växer en hel del i ugnen så om du inte vill ha muffins som spiller över räcker det att fylla till strax över hälften av formen. Baka 18-20 minuter i mitten av ugnen. De är klara så fort en baksticka som sticks ner i mitten av muffinsen kommer ut utan kladd. Ställ att svalna innan de eventuellt dekoreras.

 

Gräddtopping med vit choklad

räcker till generös mängd topping på ca 15 cupcakes

  • 3 dl vegetabilisk grädde
  • 200 g mjölkfri vit choklad

Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn och låt den sedan svalna 10 minuter. Vispa under tiden grädden ganska hårt och rör sedan ner den avsvalnade smälta chokladen i den. Vispa eventuellt lite till och ställ alltihop i kyl om du vill ha toppingen ännu fastare. Toppingen kan sedan spritsas eller klickas på muffinsen med sked.

 Text och foto: Cecilia från bloggen Flickan och kakorna