Coola kor

Vi kallar dem oftast kor när vi pratar om dem till vardags men egentligen heter de nötkreatur. De flesta kor äter helst olika sorters gräs och andra vallväxter som till exempel klöver. När de betar sliter de av gräset med tungan! De tuggar gräset med kindtänderna innan de sväljs första gången. Ja, för kor sväljer faktiskt maten flera gånger! Man brukar säga att korna har fyra magar. Det är nästan helt sant! De har bara en vanlig mage men de har även tre extramagar eller avdelningar i magen. De är våmmen, nätmagen, bladmagen och sedan den riktiga magen som heter...

5027
5027

Vi kallar dem oftast kor när vi pratar om dem till vardags men egentligen heter de nötkreatur. De flesta kor äter helst olika sorters gräs och andra vallväxter som till exempel klöver. När de betar sliter de av gräset med tungan! De tuggar gräset med kindtänderna innan de sväljs första gången. Ja, för kor sväljer faktiskt maten flera gånger! Man brukar säga att korna har fyra magar. Det är nästan helt sant! De har bara en vanlig mage men de har även tre extramagar eller avdelningar i magen. De är våmmen, nätmagen, bladmagen och sedan den riktiga magen som heter löpmagen. Kor är idisslare och det betyder att de tuggar maten en extra gång. Först tuggar de lite slarvigt och sväljer ner. Då hamnar maten i våmmen, efter en stund kommer maten upp i munnen igen för att tuggas en gång till och sväljs igen. Maten går vidare genom alla avdelningarna av magen som gör olika saker med maten innan den går vidare ut i tarmen. Det kallas att idissla när man tuggar maten två gånger. Det finns många andra idisslare som till exempel giraffer och hjortar.

Kor är flockdjur och tycker om att vara nära varandra nästan hela tiden. De har oftast två-fyra kompisar som de tycker mest om. Om korna fick välja så skulle de ta hand om sina kalvar länge. Kalvarna skulle dia tills de var 6-12 månader gamla. I mjölkindustrin får kalvarna tyvärr inte vara med sina mammor eftersom människorna vill ha mjölken.

Det finns massor av olika raser men om du ser kor i en hage ut på sommaren så är det förmodligen Svensk röd och vit boskap eller Svensk Holstein. De är vanliga i mjölkindustrin. Men det finns andra raser som till exempel Fjällkor som gillar att vara ute hela året och klarar det fint även uppe i norra Sverige. De går gärna i skogen och äter blad och annat som inte alla  kor vill äta.

Forskare gjorde ett experiment då de fäste elektroder på kornas huvuden för att kunna registrera vad som hände i hjärnan när korna fick göra olika saker. När korna fick lite kluriga utmaningar som de skulle lösa kunde man se att korna kände starka lyckokänslor precis som vi människor känner när vi löser ett klurigt problem.

Kalv: Ett ungdjur av nötkreatur.
Kviga: Nötkreatur av honkön som ännu inte fött någon kalv.
Ko: Nötkreatur av honkön som fött minst en kalv.
Tjur: Nötkreatur av hankön.
Oxe: Kastrerat nötkreatur av hankön som är över två år.
Stut: Kastrerad tjur som är yngre än två år.