Björnar på film

Björnar är vanliga i böckerna vi läser och filmerna vi ser. Många av oss har haft en nallebjörn att gosa med om kvällarna. Vi älskar uppenbarligen björnar – ändå är många av björnarterna hotade av jakt, nedhuggen regnskog och smältande isar. Det finns många olika sorters björnar och de kan vara både stora och små. Den minsta björnen är Malajbjörnen som väger ungefär 35 kilogram. Den största björnen är isbjörnen som kan väga ända upp till 1000 kilogram (ett helt ton!). Känner du igen björnarna från filmerna? Brunbjörn Bamse – en snäll brunbjörn Bamse är en svensk tecknad brunbjörn som...

10097
10097

Björnar är vanliga i böckerna vi läser och filmerna vi ser. Många av oss har haft en nallebjörn att gosa med om kvällarna. Vi älskar uppenbarligen björnar – ändå är många av björnarterna hotade av jakt, nedhuggen regnskog och smältande isar. Det finns många olika sorters björnar och de kan vara både stora och små. Den minsta björnen är Malajbjörnen som väger ungefär 35 kilogram. Den största björnen är isbjörnen som kan väga ända upp till 1000 kilogram (ett helt ton!). Känner du igen björnarna från filmerna?

Brunbjörn
Brunbjörn

Bamse – en snäll brunbjörn

Bamse är en svensk tecknad brunbjörn som skapades av Rune Andréasson. Den första serien om Bamse kom redan 1966 och 1973 fick Bamse sin egen tidning. Sedan dess har Bamse även varit med i filmer och böcker – 2014 kom Bamses första långfilm på bio. Bamse är en liten brunbjörn som blir världens starkaste björn när han äter farmos dunderhonung. Även brunbjörnar som inte är tecknade gillar faktiskt honung.

En brunbjörn känns igen på sitt stora huvud, små ögon och öron. De har ofta också en puckel vid skuldrorna. Deras päls är tjock och färgen varierar från ljusbrun till mörkbrun. De har en sommar och en vinterpäls och byter dem på våren och hösten. De yngre björnarna har ofta en ljusare färg runt halsen, så att det nästan ser ut som ett halsband. En normalstor brunbjörn har en mankhöjd på 90-150 centimeter. Mankhöjd mäter man från marken till den högsta punkten på djurets rygg.

Brunbjörnen finns på många platser i världen, det är den björn som finns på allra flest ställen faktiskt. De äldsta spåren som hittats från brunbjörnen är ungefär en halv miljon år gamla. De hittades i Kina för brunbjörnen hittade inte till Europa förrän för ungefär 250 000 år sedan.

Grizzlybjörn
Grizzlybjörn

 

Koda – en ung grizzlybjörn

I filmen Björnbröder förvandlas en pojke till en björn. För att han ska kunna bli människa igen måste han ta sig till det berg där norrskenet nuddar jorden. På vägen dit möter han björnungen Koda som vet var berget ligger och hjälper honom att hitta dit. Under tiden får de uppleva alla möjliga äventyr tillsammans och de glömmer nästan bort att en av dem egentligen är en människa. Koda däremot är en pratglad grizzlybjörnunge.

Grizzlybjörnen sägs ofta vara en underart till brunbjörnen. Grizzlybjörnen håller till i Alaska i USA där det finns över 30 000 av dem. I Kanada finns ungefär lika många och i resten av USA ytterligare tusen grizzlybjörnar. Namnet grizzly kommer från engelskan och betyder ”gråtonad” eller ”gråhårig”. De fick just det namnet eftersom den yttre pälsen är grå i topparna så att björnen ser lite gråhårig ut.

Jättepanda
Jättepanda

Po – en drömmande jättepanda

I filmen Kung Fu Panda jobbar pandan Po på sin pappas nudelrestaurang, men i hemlighet drömmer han om att bli kung fu-mästare. Under spektakulära omständigheter blir han utvald att rädda alla från den förrymda snöleoparden Tai Lung som tidigare också varit en kämpe vid Kung Fu-templet.

Panda heter egentligen Jättepanda och är en svartvit björn som idag enbart lever i Kina. Förut kallades björnen för Bambubjörn eftersom det är vad dem gillar att äta. Pandans tassar är speciella, de har fem tår men har ett förstorat handlovsben som nästan bildar en sjätte tå. De använder sin sjätte tå som vi människor använder en tumme, bland annat när de greppar sin mat.

Isbjörn
Isbjörn

Ted – en ensam isbjörn

Madagaskarpingvinerna firar jul i serieavsnittet Uppdrag Jul där de möter isbjörnen Ted som firar sin jul helt ensam på ett Zoo. De bestämmer sig för att muntra upp honom eftersom de tycker att ingen ska simma ensam på julafton, varken pingviner eller isbjörnar.

Egentligen är det så att isbjörnar i det vilda trivs bäst ensamma. De umgås bara med andra isbjörnar när de ska para sig eller när mamman uppfostrar sina ungar tills de är två år gamla.
Isbjörnar lever i lever i arktiska områden på norra halvklotet och är lätta att känna igen på sin vita eller gulvita päls. Isbjörnen är nära släkt med brunbjörnen även om de har olika färger. Isbjörnen byter inte sin päls under sommaren utan behåller sin tjocka vita päls. Varje hårstrå är dessutom ihåligt för att skydda dem mot kyla. Under pälsen har isbjörnen svart hud som också hjälper dem att behålla värmen och att skydda mot den kalla miljön omkring dem.

Isbjörnarna hotas av den globala uppvärmningen som får is i Arktis att smälta. Forskare har hittat ett 14 000 år gammalt lårben från en isbjörn på Kullaberg i Skåne. De tror att det funnits isbjörnar i Sverige i slutet av en istid som kallas Weichsel.

Baloo i illustration från Kiplings Djungelboken
Baloo i illustration från Kiplings Djungelboken

Baloo – kanske en blandbjörn?

Den kanske allra folkkäraste björnen är Baloo från Djungelboken. Vilken typ av björn han egentligen är verkar ingen riktigt veta. I boken som Rudyard Kipling skrev redan 1894 är han en klok björn medan han i Disneys långfilm är en stor, glad och lite knasig björn som älskar livet.
Författaren till den allra första Djungelboken skrev att Baloo var en brunbjörn, men en redaktör tyckte att han mer beskrev en läppbjörn eftersom brunbjörnar inte fanns i det området där historien utspelar sig. Eftersom Baloo äter rötter, nötter och honung har han också blivit kallad kragbjörn, för att den maten är mer typisk för dem. Så kanske är Baloo helt enkelt en blandbjörn av dem alla tre? Vad tror du?