Att vara allergisk mot pälsdjur

Troligtvis så känner du någon – en kompis, ett syskon, en kusin eller någon annan – som lider av djursallergi. Kanske är till och med du en av de många, många barn som är allergisk mot något djur.

2823
2823

Texten "att vara allergisk mot pälsdjur"

Att vara allergisk innebär att vara överkänslig, att inte tåla, något särskilt och om du är pälsdjursallergiker så är det djur med päls som gör att du får utslag, nyser, blir snuvig eller får röda, rinnande ögon. I mycket allvarliga fall kan allergin utvecklas till astma, vilket är en sjukdom som gör det väldigt svårt att andas och i värsta fall kan den som är allergisk behöva åka in till sjukhus efter att ha varit nära ett pälsdjur. Men det är faktiskt inte pälsen hos djuren du inte tål, utan vissa ämnen i huden, kisset eller saliven. Det kan verka lite konstigt, eller?

Det är så att i hud, kiss och saliv hos de djur som har päls finns ett ämne som kallas allergen. Allergen är ett visst protein som alla pälsdjur har, vilket gör att en pälsdjursallergiker är lika allergisk mot en hund med kort päls som med lång. Varför det kallas pälsdjursallergi och varför en allergisk person ofta är mer känslig mot ett djur med lång päls, beror på att allergenerna gärna flyttar sig från huden, kisset och saliven till djurens päls, möbler i djurens hem och till kläderna som husse eller matte har på sig. Därför är det viktigt att du som har pälsdjur hemma är schysst mot de som är allergiska och inte går till skolan i kläder som din katt har sovit på, eller i tröjan som du hade när du gosade med ditt marsvin igår.

Ett barn sitter med en katt i knäet. I bakgrunden syns en trädgård med träd mot ett träräcke

Tråkiga nyheter för dig som inte tål pälsdjur är att både Vårdguiden (är lite som en vårdcentral, fast på Internet) och Astma- och allergiförbundet säger att den som är allergisk mot pälsdjur ska låta bli att umgås med dem. Bra nyheter är att det ändå finns roliga djur som inte gör dig allergisk såsom ödlor, sköldpaddor och andra reptiler. Vad kan du då göra om du har en allergisk förälder eller ett allergiskt syskon, men ändå vill umgås med pälsdjur? Ett bra sätt är att hjälpa till på till exempel ett katthem eller annat djurhem för familjelösa djur.

Astma- och allergiförbundet säger att det är möjligt för dig att umgås med pälsdjur trots att någon i familjen är allergisk, men det kan bli svårt om någon i familjen är väldigt allergisk.

– Eftersom allergiframkallande ämnen från pälsdjur lätt fastnar på dig och dina kläder är det bra att byta kläder och tvätta dig innan du kommer hem, säger Marie-Louise Luther som arbetar på Astma- och allergiförbundet.

Ett barn sitter med en hund i knäet. Hunden ligger lite på rygg och gosar med barnets kind. I bakgrunden en gräs och hav.

Ordlista

  • Allergisk: Att vara överkänslig, att inte tåla ett eller flera ämnen.
  • Ämne: Eftersom detta är en text med fakta, så syftar ordet ämne inte på matte, engelska och svenska som du läser i skolan, utan istället på de små, små saker som hela tiden finns i luften omkring oss. Allt från smuts som damm, hudbitar och gruskorn till syret som vi andas in.
  • Saliv: Ett lite finare ord för spott.
  • Proteiner: Kan jämföras med små, små trådar som bland annat bygger upp alla muskler i kroppen. De finns i allt som lever.
  • Astma- och Allergiförbundet: En förening som arbetar med att lära ut om astma och allergier.