Att träna med hundar

  När Rasmus utbildade sig till hundinstruktör skulle hela klassen skriva examensarbeten. Han visste direkt att han ville skriva om den kände hundtränaren Cesar Milan och hans metoder. – Cesar Milan gör mycket bra för hundarna, han tycker att man ska adoptera hemlösa djur och vill ge alla hundar en andra chans. Men hans träningsmetoder är inte djurvänliga och kan vara farliga för både hunden och andra omkring den, säger Rasmus. Cesar Milans metoder går ut på att hota och bestraffa hunden när den gör något fel och det gör att den blir rädd för att göra fel eftersom det...

3383
3383

YipYap-och-Rasmus

 

När Rasmus utbildade sig till hundinstruktör skulle hela klassen skriva examensarbeten. Han visste direkt att han ville skriva om den kände hundtränaren Cesar Milan och hans metoder.

– Cesar Milan gör mycket bra för hundarna, han tycker att man ska adoptera hemlösa djur och vill ge alla hundar en andra chans. Men hans träningsmetoder är inte djurvänliga och kan vara farliga för både hunden och andra omkring den, säger Rasmus.

Cesar Milans metoder går ut på att hota och bestraffa hunden när den gör något fel och det gör att den blir rädd för att göra fel eftersom det kan leda till obehag eller smärta. Cesar vill ha snabba resultat och lyckas ofta stoppa oönskade beteenden. Ett oönskat beteende är något som hunden gör men som inte husse eller matte vill att den ska göra. Hunden ser botad ut när den slutar med det dåliga beteendet för stunden, men den mår fortfarande dåligt. Om hunden till exempel tyckte att barn var läskiga och morrade på dem kommer den att fortsätta att tycka de är lika läskiga, eller ännu läskigare, efter att den blivit utsatt för en bestraffning.

Vad är en bestraffning?

En bestraffning kan vara vad som helst som hunden uppfattar som obehagligt. Det kan vara att man höjer rösten, rycker till i kopplet, sprutar vatten eller slår hunden. Hundar är precis som vi känsliga och blir ledsna när någon är arg på dem. Men bestraffningar är inte bara taskiga utan de gör faktiskt ofta beteendet man försöker stoppa ännu värre. Cesar bestraffar till exempel hundar som har problem med andra hundar genom att rycka till i kopplet, slå eller sparka. När hunden sen ser andra hundar så tänker den på bestraffningen och hur det kändes vilket ofta leder till att den reagerar ännu starkare då. Hundar som bestraffas kan också bli farliga, som tickande bomber som kan explodera när som helst. Om en hund bestraffas för att den morrar, på ett barn eller en annan hund till exempel, kan det bli så att hunden slutar morra, och istället biter direkt om den blir skrämd. Det är farligt eftersom morrningen är en varning som en hund ska kunna ta till för att slippa bitas.

Istället kan man belöna när hunden gör rätt!

Om man istället gör träningen lagom svår för att utmana men lagom lätt för att hunden ska klara det kan man belöna när den gör rätt. Med ett steg i taget får man hunden att göra som man vill. Samtidigt som den tjänar på det själv! Det är ett roligt sätt att träna på, som både människa och hund uppskattar. Belöningar kan till exempel vara godis, vänliga ord och lek.

Om din bästa hundkompis har problem, är rädd eller osäker så är det alltid bäst att söka hjälp från någon som arbetar med hundar. Be dina föräldrar boka en privatlektion och hjälp dem ta reda på att personen tränar med mjuka metoder och utan bestraffningar.

 

Text: Rasmus Andersson
Hundinstruktör, R+ Hundskola