Att se fria delfiner i Skottland

Tidigt en morgon i augusti så klev jag och några vänner upp för att åka och se delfiner. Ja, ni läste rätt. I Skottland kan en få den häftiga upplevelsen att se delfiner i det vilda och den chansen ville vi inte missa.  Det var ju inte helt säkert att de skulle befinna sig där just då, när vi skulle dit men vi höll alla våra tummar och begav oss till Cromarty som ligger lite norr om Inverness. Det är svårt att beskriva den känsla som dök upp i våra kroppar när vi kom fram till den plats vi blivit...

3318
3318

Tidigt en morgon i augusti så klev jag och några vänner upp för att åka och se delfiner. Ja, ni läste rätt. I Skottland kan en få den häftiga upplevelsen att se delfiner i det vilda och den chansen ville vi inte missa.  Det var ju inte helt säkert att de skulle befinna sig där just då, när vi skulle dit men vi höll alla våra tummar och begav oss till Cromarty som ligger lite norr om Inverness.

Det är svårt att beskriva den känsla som dök upp i våra kroppar när vi kom fram till den plats vi blivit tipsade om. Mängder av folk stod ut med strandkanten, med lite större kameror än vi, och tittade ut mot vattnet. Folksamlingen var alldeles tyst och jag var så förväntansfull att jag höll på att krypa ur mitt skinn.  Och ja, där ute var de. Jag rös så hela huden knottrades.

Först fick vi se två som simmade sida vid sida. En liten och en stor. Vi såg inte mycket av dem men att bara veta att de simmar där ute för att de pysslar på med sitt egna liv är häftigt. Efter ett tag fick vi möjligheten att beskåda när ett helt gäng med delfiner lekte längre ut i vattnet. De hoppade och dök ner igen. Jag tror aldrig jag haft ett så stort leende på läpparna förut.

Flera gånger tänkte jag, det är så här en ska uppleva naturen och de djur som lever där. Inte instängda i en miljö som inte är deras naturliga. Nä precis så här ska det vara. Vackrare blir det inte.

Text och bild: Ásta Brynsteinsdóttir