Att förlora ett familjedjur

På många sätt är det fantastiskt att få chansen att dela sin vardag med djur. Men någon gång kommer den otroligt sorgliga dagen då djuret dör. Ibland händer det plötsligt och ibland har djuret varit gammalt och kanske även sjuk en längre tid. Oavsett så kan det vara väldigt jobbigt och ledsamt när det händer.

1477
1477

Mörkhårig flicka och vitbrun hund klädda i superhero kläder

Sorg

Att sörja ett djurs död är både normalt och naturligt. Olika personer reagerar olika på sorg. Vissa gråter mycket och vill prata om det och andra blir kanske arga eller trötta. Det finns massor av olika sätt att reagera på sorgen efter ett älskat djur som har gått bort och inget sätt är fel. Att bearbeta sorgen efter ett familjedjurs död behöver bearbetas precis som vilket dödsfall som helst. För en del tar det lång tid och för andra går det fortare.

Begrava eller kremera

I vissa kommuner är det tillåtet att begrava djur i trädgården så om du bor i hus så kan du kontakta din kommun och fråga. I de kommuner där det är tillåtet måste graven vara minst en halvmeter djup så inte vilda djur gräver upp den.

Det går också att kremera djur. Om djuret har dött hos veterinären så brukar de erbjuda att de ordnar med kremering. Det går också bra att kontakta kommunen där en bor för att fråga var en ska vända sig för att få hjälp med kremeringen. Det vanligaste är att en inte får tillbaka askan, utan kommunen tar hand om den. Om en vill askan så går det att be om separat kremering. En del vill behålla askan i en urna (en slags kruka med lock) och andra begraver askan.

Minnesplatser

En grav kan bli en fin minnesplats att gå till om det känns bra. På vissa ställen finns det särskilda djurkyrkogårdar. Men det går att ordna en fin minnesplats på många olika vis. Du kan plantera en blomma som du tycker om en kruka som du kan ha på ditt rum. Om du bor där det finns en trädgård så kan du plantera den ute. Du kanske vill ordna en fin plats någonstans med ett foto på din vän där du kan tända ett ljus ibland.Mörkhårig flicka som håller i liten grå hamster

 

Boktips

  • “Adjö, herr Muffin” av Ulf Nilsson & Anna-Clara Tidholm
  • “En stjärna vid namn Ajax” av Ulf Stark & Stina Wirsén
  • “Hunden som log” av Ulf Stark & Ulf Crona
  • “Roy” av Gro Dahle & Svein Nyhus