Alva skriver insändare för djuren!

4819
4819

 


Namn:
Alva

Ålder: 12 år

Favoritdjur: Jag älskar alla djur, men mina favoriter är enhörningar, spindlar, flamingos, råttor och hamstrar.

 

 

 

 

 

Alva är 12 år och har tyckt mycket om djur i hela sitt liv. Det senaste året har hon blivit mer engagerad i djurens rättigheter och blivit vegetarian.

– Djur är som vänner. Just nu så har djuren inte lika mycket rättigheter som människor. Det tycker jag är väldigt fel, för djuren är som människor på många sätt och ska ha samma röst som människor har. Visst, de kanske inte kan rösta och så, men man måste vara snäll mot dem.

För att vara med och göra saker bättre för djuren bestämde sig Alva för att skriva en insändare till sin lokala tidning.

– Jag hade sett att folk skrev insändare och klagade på olika saker, men många av sakerna de klagade på var inte så viktiga. Och ingen skrev någonting om hur djuren har det.

Alva tyckte att det var dags att någon skrev något om djurs rättigheter. Eftersom hon bor i en rätt så liten stad så tänkte hon att det nog var ganska stor chans att få komma med i tidningen om hon skrev en insändare och skickade in. Hon hade nyss läst på Djurens Rätts hemsida om hur djur har det på cirkus och tyckte att det var något som fler behöver få veta.

– Jag gick på cirkus när jag var mindre, men skulle aldrig göra det nu. Djuren har alldeles för trånga utrymmen och måste åka långt. Dessutom borde de få vara hemma i sina hemländer, elefanter och kameler till exempel.

Alva skrev ihop en insändare om djur på cirkus och skickade in till sin stads tidning. Och insändaren kom med i tidningen!
Det var många som tyckte att Alvas insändare var väldigt bra, och hon hoppas att den har fått människor att tänka till kring cirkusar med djur.

– När den kom med i tidningen så kändes det så kul så jag ville skriva mer. Då blev det en insändare om djurförsök för det tycker jag är så hemskt. Jag tycker inte att det är okej att testa saker på djur eftersom de inte kan gå med på det själva.

Även insändaren om djurförsök kom med i tidningen och Alva planerar nu att skriva ännu fler insändare, kanske om att äta vegetariskt eller om päls.

– Jag tycker att det är kul att göra saker för djuren! När man brinner för något så blir det kul. I framtiden vill jag jobba med att hjälpa djur, helst på Djurens Rätt. Jag vill börja nu!

Vi på Rädda Djuren-klubben tycker att Alva är en riktig djurens hjälte som höjer sin röst för djuren! Insändare är ett toppenbra sätt att få människor att tänka till kring hur djuren har det och vad vi människor kan göra för att hjälpa dem. Bra jobbat Alva säger vi!

Alvas bästa tips för att skriva insändare:

  • Bara sätt dig ner och skriv! Det går snabbt att skriva en insändare, det tar bara några minuter av ditt liv. Och det är roligt om den kommer med i tidningen, man kan få människor att tänka till.
  • Skriv med din ålder när du skickar in insändaren. Tidningar tar gärna med insändare som barn har skrivit. Om du inte bor i en jättestor stad är det stor chans att din insändare kommer med i tidningen.
  • Tänk igenom orden du skriver noga och håll dig till ämnet så att du inte börjar babbla om annat. Då blir det rörigt och så får du kanske inte fram det viktigaste du vill ha sagt.
  • Gör inte insändaren för lång. Alla orkar inte läsa så långt, och så finns det ju de som kanske är emot det man skriver om, om insändaren är för lång så kommer de inte vilja läsa den. Är den kort så kanske de ändå läser och får en tankeställare.